Annons
Nyheter

Rättegången om dåd mot Charlie Hebdo inleds

Mörka minnen och starka känslor. Det väntas under rättegången mot 14 personer som kopplas till de blodiga dåden mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk matbutik i Frankrike för fem år sedan.
Frankrike • Publicerad 2 september 2020
Satirtidningen Charlie Hebdo är känd för sina provokativa teckningar och sekulära, antireligiösa hållning. Arkivbild.
Satirtidningen Charlie Hebdo är känd för sina provokativa teckningar och sekulära, antireligiösa hållning. Arkivbild.Foto: Lionel Cironneau/AP/TT
Rättssalen i Paris där misstänkta medhjälpare vid attackerna i Paris kommer att ställas inför rättvisan.
Rättssalen i Paris där misstänkta medhjälpare vid attackerna i Paris kommer att ställas inför rättvisan.Foto: Michel Euler/AP/TT

Rättegången inleddes vid tiotiden på onsdagen. Kort dessförinnan twittrade premiärminister Jean Castex orden "Always Charlie" (Alltid Charlie).

I fokus i rättssalen står de tre dagar av blodiga dåd med jihadistiska förtecken som i början av 2015 skakas Frankrike.

Annons

Fasorna börjar när de beväpnade bröderna Saïd och Chérif Kouachi tar sig in på Charlie Hebdos redaktion i Paris den 7 januari. De dödar tolv personer, skriker att de "hämnats profeten" och flyr från platsen.

Dagen efter skjuter Amedy Coulibaly ihjäl en polis i en trafikkontroll i Paris. Och den 9 januari tar han flera personer som gisslan i en judisk matbutik och hotar att döda dem om polisen stormar ett tryckeri där bröderna Kouachi uppehåller sig. Han mördar senare fyra personer i butiken.

På kvällen den 9 januari genomförs en samordnad insats mot tryckeriet och butiken. Alla tre gärningsmän dödas.

I en videoinspelning hävdar Coulibaly att attacken genomfördes och samordnades med jihadister från sunniextremistiska IS. Och al-Qaida på Arabiska halvön har tagit på sig på sig dådet mot Charlie Hebdo.

Flera misstänkta

Nu har det blivit dags för 14 personer som anklagas för medhjälp att ställas inför domstol. Rättegången i Paris, som är försenad på grund av coronapandemin, kommer att pågå till den 10 november.

Bland brottsmisstankarna finns bland annat vapenleveranser samt medlemskap i och finansiering av terrorgrupp. De allvarligaste anklagelserna riktas mot Mohamed Belhoucine och Ali Riza Polat, som misstänks för medverkan till terrorism – ett brott som kan ge livstids fängelse.

Belhoucine är dock en av tre personer som kommer att prövas i sin frånvaro. Han tros, precis som sin bror samt Coulibalys flickvän, ha rest till IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak strax före attackerna. Det är oklart om de fortfarande lever.

"Viktigt"

Under rättegången väntar vittnesmål från överlevande. Rättsprocessen kommer sannolikt att väcka svåra minnen till liv från ett av de mörkaste kapitlen i Frankrikes moderna historia.

"Den här rättegången är viktig för dem. De vet att de som hade fingret på avtryckaren inte längre finns, men de väntar på att rättvisan ska utvisa vem som gjorde vad", skriver advokaterna för offren på Charlie Hebdo till nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Driver ofta med religion

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo grundades i Paris 1970. Den har sitt ursprung i satirtidskriften Hara-Kiri, som förbjöds 1970 efter ett skämt om ex-presidenten Charles de Gaulles bortgång. 1981 lades den ned men återuppstod 1991.

Tidningen är särskilt känd för sina provokativa teckningar och sekulära, antireligiösa hållning. Måltavlorna är ofta religiösa ledare och företeelser samt politiker och andra offentliga personer.

Under 2000-talet blev tidningen beryktad för sin drift med islam, bland annat publicerades 2006 de kontroversiella Muhammedteckningarna. Flera muslimska organisationer stämde Charlie Hebdo för rasism och förtal av islam, men tidningen frikändes av domstolen.

2011 totalförstördes tidningens lokaler av en brandbomb. 7 januari 2015 tog sig beväpnade män in på redaktionen och mördade tolv personer.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons