Nyheter

Råttor i övergivet hus plågar radhusområde

Skadedjur (TT) Artikeln publicerades
Råttorna bajsar i grannarnas källare och uterum och har också tagit sig in i deras förråd. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/TT/AP
Råttorna bajsar i grannarnas källare och uterum och har också tagit sig in i deras förråd. Arkivbild.

Ett övergivet radhus i Malmö har blivit invaderat av råttor. Grannar vars tomter fylls av råttbajs har slagit larm i flera år – men radhusägaren struntar i problemet, skriver Sydsvenskan.

När ägaren till ett av radhusen i Malmöområdet Riseberga flyttade ut för flera år sen så flyttade råttorna in. Grannar vittnar om att skadedjuren tar sig in och ut ur bostaden genom kattluckan. Råttorna frodas också i husets vildvuxna trädgård, där de äter fallfrukten från de oskördade fruktträden.

– Vi har haft påhälsning av råttor i vårt avloppssystem och i vårt förråd. Anticimex har jobbat massor hos oss. Jag har sagt att de borde gå in till grannen med fällor eller gift. Men det får de tydligen inte, säger en granne till Sydsvenskan.

Mannen som äger huset köpte det 2004. Men grannarna har inte sett ägaren på flera år och radhuset har fått stå och förfalla. En granne har hittills betalat 10 000 kronor för råttsanering.

Malmö stad har tidigare försökt förmå ägaren till radhuset att ta fram en handlingsplan för hur han ska få bort råttorna, utan att en sådan plan har presenterats.

Stadens miljöförvaltning begär nu att mark- och miljödomstolen ska döma ut ett vite på 10 000 kronor mot radhusägaren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.