Annons
Nyheter

Reaktor i Forsmark har snabbstoppats

Forsmarks kärnkraftsreaktor 1 har tillfälligt stoppats, enligt ett meddelande från elbörsen Nord Pool.
Men det bedöms inte allvarligare än att operatören just nu räknar med att kunna återstarta anläggningen på torsdag kväll.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2023
Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Arkivbild.
Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ett så kallat snabbstopp sker automatiskt "så fort det är någonting vi behöver titta på". Det är helt i sin ordning, det är så säkerhetssystemet ska fungera, enligt Karin Swanson, presschef på Forsmark, som ägs av statliga Vattenfall.

Snabbstoppet innebär att anläggningen stängs av. Men vad felet består i är för tidigt att säga.

Annons

– Vi vet inte exakt vad det är, säger Karin Swanson.

Men bedömningen just nu är ändå att felet inte är större än att anläggningen kan starta torsdag kväll. Fast just det är osäkert.

Hon påpekar att säkerheten inte är påverkad och att reaktor 3 går som vanligt. Tvåan är avställd för årlig revision.

Reaktor 1 producerar i normalfall drygt 1 000 Megawatt.

Hälften ur drift

Nedstängningen gör att svensk kärnkraft just nu går på sparlåga. Vid sidan av att två reaktorer i Forsmark alltså är ur drift, är också Ringhals 4 avställd för årlig revision. Det innebär att hälften av den tillgängliga kärnkraften är i drift för tillfället.

Men elförbrukningen är för närvarande förhållandevis låg eftersom det är varmt ute. Om stoppet i Forsmark 1 blir kortvarigt blir konsekvensen på elpriset inte jättestort.

Innan stoppet annonserades indikerade prissättningen på Nord Pool inför torsdagen ett elpris från norr till söder på mellan 24 och 70 öre/kWh.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons