Annons
Nyheter

Rebellgrupp i krig mot Malis junta

Mali • Publicerad 12 september 2023
Spänningarna i Mali har ökat ytterligare i samband med att FN avvecklar det tio år långa fredsbevarande uppdraget i landet. Arkivbild.
Spänningarna i Mali har ökat ytterligare i samband med att FN avvecklar det tio år långa fredsbevarande uppdraget i landet. Arkivbild.Foto: Moulaye Sayah/AP/TT

En tidigare rebellgrupp i norra Mali, den tuaregledda alliansen CMA, anser sig befinna sig i krig mot militärjuntan som styr landet, enligt ett uttalande.

CMA, som söker självständighet från den maliska staten, uppmanar invånare att "gå ut i fält för att bidra till krigsinsatsen".

Annons

Spänningarna i Mali har ökat ytterligare i samband med att FN avvecklar det tio år långa fredsbevarande uppdraget i landet, vilket sker efter en begäran från militärstyret som tog makten i samband med två kupper 2020 och 2021.

FN:s fredsinsatser i Mali startade 2013 för att förhindra ett jihadistiskt maktövertagande. Men Malis relation till FN har försämrats kraftigt efter militärkupperna. Efter det har juntan vänt sig allt mer mot Ryssland och de ryska Wagnerstyrkorna har anlitats för att bekämpa islamistisk extremism.

I sitt uttalande uppmanar CMA civila att hålla sig borta från "Wagner-terrorister".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons