Annons

Regeringen klar med förslag om ökad assistans

Regeringen har klippt bort och formulerat om hårt kritiserade skrivningar. Det ska ge svårt funktionshindrade barn ökad rätt till assistans för hjälp med andning och sondmatning. Stödet ska inte hänga på om delar av den är privat eller integritetskänslig.
Vård • Publicerad 31 januari 2020
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi har hittat en annan formulering, vi skriver in att det är hela momentet vid hjälp med andning och sondmatning som ska ge rätt till assistans, säger socialminister Lena Hallengren (S) om det omarbetade förslag som nu går till Lagrådet.

Hallengren meddelade redan i december att hon inte tänkte gå vidare det förslag som då hade varit ute på remiss. En rad kommuner, myndigheter och företrädare för funktionshindrade kritiserade förslaget så mycket att Hallengren backade redan då. Enligt kritiken skulle skrivningar om privat och integritetskänslig hjälp ge rakt motsatt effekt jämfört med vad regeringen tänkt sig och i själva verket kunna leda till mindre assistans för funktionshindrade.

Annons

Nu har hennes departement tänkt till lite mer om hur lagen bör skrivas.

– Jag är tacksam för alla som motsatte sig det tidigare. Det var en juridisk uppfattning om att gör man inte så kommer man inte åt det man vill lösa, säger Hallengren.

Hon säger att hon har svårt att tro att det skulle bli ytterligare bakslag som försenar de lagändringar regeringen vill se.

Om Lagrådet inte har några allvarligare invändningar lägger regeringen en proposition i riksdagen i mars med sikte på lagändring från den 1 juli.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons