Annons
Nyheter

Regeringen öppnar för att stänga minkfarmar

Regeringen öppnar för att totalförbjuda minkfarmar i Sverige. Samtidigt ska pälsföretagare som frivilligt avvecklar sin verksamhet kunna få ekonomiskt stöd.
Politik • Publicerad 13 september 2023
Minknäringen fick sig en rejäl törn under coronapandemin. Arkivbild.
Minknäringen fick sig en rejäl törn under coronapandemin. Arkivbild.Foto: Patric Söderström / TT

– Jag tycker det är viktigt att man på ett respektfullt sätt hanterar en bransch som har funnits i det här landet väldigt länge, så att man kan göra en kontrollerad avveckling, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och fortsätter:

– Nu får man den möjligheten och parallellt så utreder vi också ett förbud mot pälsdjursuppfödning.

Tjugotal företag

Annons

Det finns i dag cirka 20 aktiva företag i Sverige som föder upp mink för pälsproduktion.

Regeringen vill avsätta totalt 180 miljoner kronor år 2024 och 2025 för att stötta de företag som frivilligt avvecklar sin verksamhet.

Samtidigt kommer regeringen inleda en översyn av djurskyddslagstiftningen. Syftet är att utreda om djurskyddslagen ska ändras så att pälsdjursuppfödning inte längre blir tillåtet över huvud taget. Det kan även påverka en småskalig uppfödning av kaniner.

Peter Kullgren hänvisar till problemen som drabbade minknäringen under coronapandemin, då viruset muterade i djuren.

– Den här typen av verksamheter har varit omgärdade av en del problem, fram och tillbaka. I tangentens riktning ligger också att EU mycket väl kan komma överens om att man går den här vägen, säger han.

"Ingen värdering"

Samtidigt finns en diskussion om minkuppfödning är föråldrat.

– Alla som följer debatten kan konstatera att det finns många etiska diskussioner kring djuruppfödning som enbart syftar till päls. Jag lägger ingen värdering i det, säger Kullgren.

Han hoppas nu att företagen tar del av ersättningen.

TT: Vad ska de ägna sig åt i stället?

– Jag ska inte lägga ord i deras mun utan det jag ser till är att en verksamhet kan göra en kontrollerad avveckling, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons