Annons

Svenskt luftvärn ska skydda mot ryska robotar

Sverige skickar ett nytt militärt stödpaket till Ukraina värt tre miljarder kronor.
Där ingår ett luftförsvarssystem.
Politik • Publicerad 16 november 2022
Försvarsminister Pål Jonson (M), statsminister Ulf Kristersson (M) och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) presenterar ökat stöd till Ukraina.
Försvarsminister Pål Jonson (M), statsminister Ulf Kristersson (M) och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) presenterar ökat stöd till Ukraina.Foto: Stefan Jerrevång / TT

Stödpaketet som riksdagen väntas godkänna redan på torsdag är det nionde sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina den 24 februari.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar det nya paketet det "i särklass största".

Annons

Det innehåller militärt materiel till ett värde av tre miljarder kronor. Regeringen uppskattar det sammanlagda värdet av det militära materiel som fanns i de tidigare åtta stödpaketen till 1,99 miljarder kronor.

Kristersson och försvarsminister På Jonson (M) har sedan valet lovat att Sverige ska börja skicka mer avancerade vapensystem till Ukraina.

Mot robotar

Med de tidigare stödpaketen har bland annat 15 000 pansarskott, andra pansarvärnsvapen och sjömålsrobot 17 levererats till Ukraina.

I det nya stödpaketen ingår ett luftvärnssystem med kvalificerad ammunition.

Enligt Pål Jonson är det vad Ukraina behöver mest just nu.

– Ukraina är nu utsatt för en väldigt omfattande fjärrstridsbekämpning med robotar, men också drönarattacker, säger han.

Leveransen av luftförsvarssystemet väntas kunna påbörjas om "några veckor". Vilken typ av system det är och hur många enheter det handlar om är hemligt.

Är hemligt

Det svenska försvaret har flera luftförsvarssystem, till exempel det relativt nyinköpta amerikanska Patriotsystemet.

På Ukrainas önskelista har Robot 70 stått, vilket flera bedömare anser som mest troligt i det nya stödpaketet.

Försvarsmakten beskriver Robot 70 som ett lätt och snabbgrupperat system, som framförallt används för att bekämpa fientliga flygplan och helikoptrar. Tillverkaren Saab har dock också tagit fram missiler till systemet som kan användas mot mindre mål, som kryssningsrobotar.

Annons

Utöver det luftförsvarssystem med ammunition som regeringen nu vill skicka till Ukraina, ingår även kvalificerad ammunition till ett annat luftförsvarssystem. Det är även hemligt till vilket system den ammunitionen är syftad för.

"Inte riskfritt"

Att detaljerna i stödpaketet är hemliga beror bland annat på att man vill skydda leveranserna till Ukraina.

– Det är långt ifrån riskfritt, säger Jonson.

Regeringen vill inte heller avslöja hur leveransen av militär utrustning till Ukraina påverkar Sveriges krigsorganisation.

– Men Försvarsmakten har varit tydlig med att det går att hantera riskerna och hur det påverkar den operativa förmågan.

Förutom luftförsvar innehåller stödpaketet också terrängbilar, kroppsskydd för soldater och vinterutrustning, som snödräkter, värmekaminer, tält och maskering.

Archer saknas

Däremot saknas artillerisystemet Archer i stödpaketet. Det stod högt upp på Ukrainas önskelista.

Archer var också något som Kristersson före valet krävde skulle skickas till Ukraina. Att den förra S-regeringen inte ville det kallade han för "ynkligt och svagt".

– Försvarsmakten har inte möjlighet att hantera allt. Detta kommer naturligtvis påverka försvarsmaktens operativa förmåga, säger försvarsminister Jonson.

– Det är också rätt så omfattande leveranser som ska genomföras och då har vi prioriterat luftförsvar och vinterutrustning.

Annons

Jonson uppger även att det kan komma ytterligare militära stödpaket.

Socialdemokraterna ställer sig bakom onsdagens stödpaket. Förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) noterar att Archer inte finns med, trots det höga tonläget inför valet.

– Det visar på vådan av att driva denna typ av frågor under kampanjliknande former. Så det är väl verkligheten som nu kommit i kapp dem, säger han.

Humanitärt stöd

I det stödpaketet också humanitärt stöd på 720 miljoner kronor till Ukraina och Moldavien.

– Den ryska krigföringen kännetecknas av att civilbefolkningen ses som fullt legitima mål. Det gör att situationen i Ukraina är utomordentligt allvarlig, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

De 720 miljoner kronorna går, enligt honom, till organisationer som visat sig vara effektiva i att snabbt få ut hjälp till befolkningen i Ukraina.

– Inriktningen är att så snabbt som möjligt nå ut med det allra mest nödvändiga för vintern till de som är mest utsatta, säger Forssell.

Samtliga riksdagspartier ställde sig i finansutskottet bakom stödpaketet, men Centern tycker att det humanitära stödet är alldeles för litet.

– Det är överhuvudtaget inte i nivå med Ukrainas behov. Ukrainas statsbudget förlorar i dag på grund av kriget 45–50 miljarder kronor per månad, säger C:s ekonomisk politiske talesperson Martin Ådahl.

Fakta: Nya stödpaketet

Militärt stöd för 3 miljarder kronor, bland annat:

luftförsvarssystem

ammunition till luftförsvar

terrängbilar

militär vinterutrustning, som värmekaminer

Humanitärt stöd för 720 miljoner kronor:

World Food Programme: 250 miljoner

Fonder hos Världsbanken för Ukraina respektive Moldavien: 140 miljoner respektive 40 miljoner

Nordiska Miljöfinansieringsbolagets Ukraine Green Recovery Programme: 110 miljoner

Ukrainska och moldaviska Röda Korset: 50 miljoner plus 20 miljoner

Minröjning genom Danska flyktingrådet: 10 miljoner

Energifond vid givarkonferens för Moldavien: 100 miljoner

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons