Annons
Nyheter

Regeringen vill mjuka upp vindkraftsmotstånd

Politik • Publicerad 20 december 2020
Vindkraftverk nära Näsudden på Gotland. Arkivbild.
Vindkraftverk nära Näsudden på Gotland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna vill att Försvarsmakten ska överväga om det är möjligt att bli mer tillåtande mot vindkraftverk, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Försvarsmakten lägger i viss mån en våt filt över stora delar av landet när det kommer till inte minst vindkraft. Där ser vi hur andra länder har klarat den här konflikten mycket bättre, som Danmark, säger Centerpartiets miljöpolitiske talesperson Rickard Nordin till Ekot.

Annons

Försvarsmakten har lagt restriktioner mot vindkraftverk på omkring 40 procent av landets yta, bland annat eftersom de anses försvåra låghöjdsflygning.

– Om du nu stör Försvarsmakten, säg en radaranläggning, då kan Försvarsmakten säga att om ni bygger det här måste ni komplettera med de här sakerna så ni inte stör på samma sätt, säger Nordin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons