Annons
Nyheter

Regeringens klimatbonus gynnade Volvobilar

Ekonomi • Publicerad 8 september 2020
Många Volvobilar har gynnats av regeringens sänkta krav för klimatbonus. Finansminister Per Bolund (MP) säger att han vill skärpa reglerna. Arkivbild.
Många Volvobilar har gynnats av regeringens sänkta krav för klimatbonus. Finansminister Per Bolund (MP) säger att han vill skärpa reglerna. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Volvos bilar, framför allt stora Volvo-SUV:ar, har främjats av regeringens nya regler för klimatbonus, rapporterar SVT Nyheter. Det var i år som utsläppskraven för bonus höjdes – från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer. En motivering var att det annars riskerade bli för få köpare av el- och laddhybridbilar.

Enligt SVT:s genomgång har cirka 1 000 av 48 000 sålda bonusbilar hittills i år som gynnats av de nya reglerna. Nio av tio bland dessa 1 000 är Volvobilar, många av SUV:ar av modellerna XC60 och XC90. Enligt SVT släpper Volvos laddhybrid-SUV:ar ut dubbelt så mycket jämfört med andra laddbara familjebilar, från andra biltillverkare.

Annons

Finansminister Per Bolund (MP) vill skärpa reglerna.

– Vi är inte nöjda. Vi vill att vi ska fortsätta driva på för att de bilar som säljs ska vara så miljövänliga som möjligt. Då vill vi titta på vilken teknik de körs med men också att de har lägre vikt, säger Per Bolund i en annan intervju med SVT.

Regeringen och samarbetspartierna förhandlar nu om att ändra klimatbonussystemet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons