Nyheter

Rekordår för tarmparasit

Vita små maskar i bajset? Tarmparasiten springmask drabbar allt fler.
Publicerad 1 september 2018

Tarmparasiten springmask drabbar allt fler och framför allt barn i olika åldrar. Antalet drabbade har ökat explosionsartat de senaste åren och 2018 spås bli ett rekordår, rapporterar P4 Halland.

Springmaskens ägg sprids via till exempel sängkläder och vid kontakt med barn som kliat sig i stjärten. Arkivbild.
Springmaskens ägg sprids via till exempel sängkläder och vid kontakt med barn som kliat sig i stjärten. Arkivbild.Foto: Marianne Lebbad, Folkhälsomyndigheten

– Det verkar som att det är mer än på väldigt länge. I alla fall sedan vi kunde börja mäta och titta på hur mycket springmask som finns, så är tendensen att det kan bli ett rekordår i år, säger Johan Lindh, parasitolog på Uppsala Universitet, till radion.

Ökningen har Johan Lindh konstaterat bland annat genom att undersöka antalet sökningar på springmask på nätet och följa försäljningen av de läkemedel som finns mot springmask.

Just nu är det enda receptfria läkemedlet mot springmask slut på många apotek, först i mitten av oktober väntas leveranserna komma i gång igen. Det finns dock receptbelagda läkemedel.

TT/KB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.