Annons
Nyheter

Rekordlång sommar på många orter

Sommaren dröjer sig kvar längs kusterna i södra Sverige och på Gotland. Så här sent har inte hösten anlänt sedan temperaturerna började registreras.
Väder • Publicerad 5 november 2022
Sommaren dröjer sig kvar i Visby och på andra platser i södra Sverige. Det krävs en medeltemperatur under tio grader under minst fem dygn i rad för att meteorologerna ska kalla årstiden för höst. Arkivbild.
Sommaren dröjer sig kvar i Visby och på andra platser i södra Sverige. Det krävs en medeltemperatur under tio grader under minst fem dygn i rad för att meteorologerna ska kalla årstiden för höst. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är onormalt sent på en hel del mätstationer, säger meteorologen Emma Härenstam på SMHI.

Höst, det blir det när medeltemperaturen har legat under tio grader under fem dygn i följd. På samma sätt bestämmer SMHI att det blir meteorologisk vinter när medeltemperaturen har varit noll eller lägre under fem dygn i sträck.

Sommar även i Falun

Annons

Emma Härenstam räknar upp orter som Visby och Hoburg på Gotland. SMHI har mätt temperaturerna där sedan 1859 respektive 1879 och aldrig tidigare har sommaren dröjt sig kvar till en vecka in i november. Inte heller i Torup i Skåne, på Landsort i Stockholms skärgård eller i Borås har hösten varit lika sen som i år.

– Det är intressant också att sommaren håller sig kvar vid Lugnet i Falun. Vi har inte en lika lång mätserie där, men normalt brukar hösten komma dit i slutet av september, säger hon.

Sen vinter i norr

Emma Härenstam konstaterar att mild och fuktig luft från sydligare delar av Europa ligger bakom den kvardröjande sommaren i södra Sverige.

– När jag kikar framåt så ser det ut som fortsatt bakslag för hösten. I början på veckan kan vi få temperaturer uppåt 14 grader i delar av Halland och Skåne och upp till Kalmar på ostkusten.

Vintern startade för ett par veckor sedan i Norrbottens och Västerbottens fjällvärld. Den tog ett stort kliv österut runt den 20 oktober, men har sedan dess stått ganska stil. Dock råder meteorologisk vinter i till exempel Gällivare och vid Kiruna flygplats.

– Men även i norr är det varmare än normalt, säger Emma Härenstam.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons