Annons

Rekordsumman för värvningarna: 70 miljarder

70 miljarder kronor. Så mycket pengar spenderades totalt på spelarköp i herrfotbollen världen över 2019.
Fotboll • Publicerad 23 januari 2020
João Félix kostade drygt 1,3 miljarder kronor när han lämnade Benfica för Atlético Madrid sommaren 2019. Arkivbild.
João Félix kostade drygt 1,3 miljarder kronor när han lämnade Benfica för Atlético Madrid sommaren 2019. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Detta visar en rapport som det internationella fotbollsförbundet Fifa har offentliggjort. I rapporten framgår att beloppet är en ökning med 5,8 procent jämfört med föregående år. Störst andel står de engelska klubbarna för, drygt 14 miljarder kronor, vilket dock är en minskning från 2018.

På damsidan är den procentuella ökningen ännu större på global nivå – även om det handlar om betydligt mindre summor. Totalt har det köpts kvinnliga spelare för cirka 6,2 miljoner kronor världen över, vilket är en ökning med 16,3 procent. En femtedel av dessa övergångar, totalt 833 stycken, uppges ha skett i USA.

Annons

På herrsidan rör det sig om en toppnotering på totalt 18 042 övergångar involverande 15 463 spelare från 178 olika länder.

– Det är anmärkningsvärt att se en ny rekordhög summa av transferövergångar på den manliga spelarmarknaden, säger Dr Emilio García Silvero, ansvarig för regelefterlevnad på Fifa, enligt BBC.

– Vi observerar även att siffrorna ökar på den kvinnliga spelarmarknaden. Det är ett tecken på att det varit en positiv utveckling för damfotbollen det senaste året, något som vi räknar med ska fortsätta 2020.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons