Annons
Nyheter

Reningsverken läcker – fiskhanar blir honor

"Betydande rester" av läkemedel läcker ut i skånska vattendrag, enligt en analys som gjorts vid flera reningsverk i Skåne.
Bland annat har diklofenak, som används för smärtlindring, och rester av hormonpreparat hittats i halter som riskerar påverka livet i vattnet.
Natur • Publicerad 15 juni 2021
En ny studie avslöjar att flera ämnen finns i alltför höga halter vid ett flertal skånska reningsverk samt i deras mottagningsvatten – vattendragen nedströms. Arkivbild.
En ny studie avslöjar att flera ämnen finns i alltför höga halter vid ett flertal skånska reningsverk samt i deras mottagningsvatten – vattendragen nedströms. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

– Man har sett att diklofenak kan påverka utvecklingen av fisk och ryggradslösa djur, medan östradiolen kan ändra könstillhörighet så hanfiskar kan bli honfiskar, säger Pardis Pirzadeh, vid vattenenheten på länsstyrelsen i Skåne till TT.

Det här är två av flera ämnen som hittats i alltför höga halter när man gjort analyser av avloppsvattnet vid flera skånska reningsverk samt i deras mottagningsvatten – vattendragen nedströms. Fynden ställer krav på reningsverken att modernisera sin teknik, för att bättre kunna rena från läkemedel och andra miljögifter.

Ny studie kartlägger

Annons

Vid sju reningsverk hittades betydande utsläpp av läkemedel i vattendragen. Vid tio andra reningsverk upptäcktes en risk för att halterna ska överskrida säkra nivåer, enligt studien som gjorts av länsstyrelsen i samarbete med Region Skåne och Högskolan Kristianstad.

Totalt har 35 ämnen undersökts , och två sticker ut i reningsverken: för höga halter diklofenak som används mot smärta hittades vid alla undersökta platser och hormonet 17-beta-östradiol upptäcktes vid tre av dem, enligt ett pressmeddelande.

Flera substanser hittade

Men det finns ännu fler läkemedel som överskrider en säker nivå i vattendragen, säger Pardis Pirzadeh.

– Citalopram, ett medel mot depression. Och oxazepam, det är lugnande, så kallad psykofarmaka.

TT: Vad händer nu när ni har resultatet av studien?

– Vi kommer diskutera inom myndigheten och vi kommer att starta en dialog med reningsverk och uppmuntra dem att ansöka om omprövning för att installera läkemedelsrening, säger Pardis Pirzadeh och fortsätter:

– Vi behöver en ny generation reningsverk som kan lösa det moderna samhällets problem – de verk som finns i dag gör inte.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons