GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Renskötare misstänks ha hetsat björn utför stup

Fyra renskötare från en sameby i Norrbotten har åtalats för grovt jaktbrott.
De misstänks bland annat ha hetsat en björn med skoter att kasta sig utför ett stup.
Brott • Publicerad 18 juni 2021
Fyra renskötare har åtalats för grovt jaktbrott efter två tillståndsgivna skyddsjakter på björn. Arkivbild.
Fyra renskötare har åtalats för grovt jaktbrott efter två tillståndsgivna skyddsjakter på björn. Arkivbild.
Foto: Berit Roald/NTB/Scanpix

Samebyn hade tillstånd för två skyddsjakter på björn i maj 2019. Men det finns misstankar om att skyddsjakterna inte har gått rätt till, rapporterar flera medier.

Vid den första jakten misstänks renskötarna ha jagat björnen med skoter. Enligt länsstyrelsens naturbevakare förföljde minst tre skotrar en björn så att den till slut kastade sig utför en klippkant.

Björnen överlevde fallet och avlivades från en helikopter dagen efter.

Några dagar senare fick samebyn tillstånd för en ny skyddsjakt. Men på platsen där björnen uppges ha fällts hittar länsstyrelsen bara blod och hår, inga tassavtryck.

En kilometer bort hittades blod och spår från björn och skoter. Längs skoterspåret hittades också tomhylsor. Länsstyrelsen tror att björnen fällts i det området.

"Samebyn har uppgett en falsk skott- och fallplats, sannolikt i ett försök att dölja att jakten har bedrivits från skoter", skriver länsstyrelsen enligt Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

Alla de fyra åtalade förnekar brott. Rättegången är planerad att hållas i februari nästa år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer