GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polis ber om militär hjälp med restriktioner

Antalet smittade fortsätter att stiga i Australiens största stad Sydney, som är mitt i en nio veckor lång lockdown för att bekämpa ett utbrott av coronavirusets deltavariant.
Polisen ber nu militären om hjälp med att se till att restriktionerna följs.
Australien • Publicerad 29 juli 2021
Sydneys berömda Operahus i gryningen. Stadens invånare får endast röra sig utomhus för att motionera eller utföra nödvändiga ärenden.
Sydneys berömda Operahus i gryningen. Stadens invånare får endast röra sig utomhus för att motionera eller utföra nödvändiga ärenden.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT

Det senaste dygnet har 239 nya fall registrerats – en relativt stor ökning mot gårdagens 177 fall, som var det tidigare dygnsrekordet.

Som en följd skärps restriktionerna för två miljoner invånare i åtta förorter i västra delen av Sydneys storstadsområde. De får till exempel inte längre röra sig mer än fem kilometer hemifrån och måste bära munskydd utomhus. Tidigare har det endast varit krav på munskydd i gemensamma utrymmen inomhus, som mataffärer och arbetsplatser.

Polisen i delstaten New South Wales har begärt hjälp av militären för att se till att invånarna följer restriktionerna, uppger delstatspolischefen Mick Fuller.

"Inte råd med bakslag"

I storstadsområdet Sydney med omnejd är skolor, gym och restauranger stängda sedan en månad tillbaka och människor får endast röra sig utomhus för att motionera eller göra nödvändiga ärenden.

Att få folk att följa reglerna har dock visat sig vara svårare den här gången än när staden stängde ner på ett liknande sett i början av pandemin i mars i fjol. Hårdare polisinsatser ska få företag och privatpersoner att rätta sig i ledet.

– Det behövs endast att en handfull människor, eller en liten procentandel, agerar felaktigt för att det ska leda till ett bakslag för oss alla. Vi har inte råd med bakslag, vädjar delstatsledaren Gladys Berejiklian under sin dagliga presskonferens.

Få vaccinerade

Under onsdagen förlängdes den månadslånga nedstängningen med ytterligare fyra veckor. Storstadsområdet Sydney, där en femtedel av Australiens 25 miljoner invånare bor, kämpar mot det värsta covidutbrottet på över ett år.

Australien har under större delen av pandemin varit förskonad från större utbrott, men nu har 2 800 fall registrerats runt Sydney de senaste veckorna och 13 människor har avlidit.

En stor oro för myndigheterna är att endast runt 17 procent av invånarna i delstaten New South Wales, där Sydney ligger, är vaccinerade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.