Annons
Nyheter

Riksdagen ska debattera smitta i äldrevården

Coronaviruset • Publicerad 12 maj 2020
Riksdagen ska inom kort hålla en särskild debatt om spridningen av coronaviruset på äldreboenden och de många dödsfall det lett till. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Riksdagen kommer att hålla en särskild debatt om coronavirusets dödsbringande spridning på äldreboenden och vem som bär ansvaret för det.

Debatten sker efter en begäran från Sverigedemokraterna och en från Vänsterpartiet.

Annons

I sin motivering skriver Sverigedemokraterna, som lyfter fram den uppmärksammade spridningen på äldreboenden i Stockholmsregionen, att liknande katastrofer måste undvikas i resten av landet.

"Rikets styrande bör inte gömma sig bakom myndigheters, kommuners och huvudmäns ansvar", skriver SD i sin begäran om debatt.

Vänsterpartiet hävdar att smittspridningen är ett "stort misslyckande för vårt samhälle, på nationell, regional och kommunal nivå". V vill ta upp vad som kan göras för nya bakslag i kampen mot smittan, allt från villkor och utbildning för personalen, kommunernas ekonomi och mer kontroll av äldreboenden och dem som driver boenden.

Riksdagens ledning har inte bestämd dag och tid för debatten än.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons