Annons
Nyheter

Riksrättsutredningen mot Biden – detta händer nu

USA:s republikanledda representanthus har inlett en formell riksrättsutredning mot president Joe Biden.
Vad innebär det – och vad händer härnäst?
USA • Publicerad 13 september 2023
USA:s kongressbyggnad Kapitolium, där representanthuset och senaten har sitt säte.
USA:s kongressbyggnad Kapitolium, där representanthuset och senaten har sitt säte.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad är en riksrättsutredning?

En utredning som undersöker huruvida en federal tjänsteman – exempelvis en president, domare eller kongressledamot – begått tjänstefel. Processen finns beskriven i USA:s grundlag där det heter att "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser" kan föranleda riksrätt.

Annons

I grundlagen står det att representanthuset utreder och beslutar om riksrätt medan senaten agerar domstol.

En riksrättsutredning genomförs ofta av relevanta utskott, i det här fallet av utrednings-, justitie- och skatteutskotten. Är bevisningen tillräcklig brukar justitieutskottet formulera åtalspunkter.

Beslutet att inleda den aktuella utredningen mot Joe Biden fattades av representanthusets talman Kevin McCarthy själv. Detta trots att han tidigare sagt att han ville att kammaren skulle rösta om huruvida det skulle ske.

.

Hur lång tid tar utredningen och vad händer när den är klar?

Utredningen lär ta månader, vissa spår att den håller på uppemot ett år – vilket skulle innebära att den sker parallellt med nästa års valrörelse. Den enda "hårda" slutpunkten är 2 januari 2025, då den pågående kongressens session avslutas.

När den är färdig, om bevisningen anses vara tillräckligt stark, formuleras ett riksrättsåtal om minst en punkt i representanthusets justitieutskott. Detta lämnas sedan till kammaren för omröstning. Enkel majoritet räcker för att väcka riksrättsåtal. I nuläget sitter 222 republikaner och 212 demokrater i representanthuset (en plats är vakant).

.

Vad anklagas Joe Biden egentligen för?

Talman Kevin McCarthy talar om maktmissbruk och korruption. I stort handlar utredningen om att Joe Biden ska ha försökt använda sitt namn och inflytande för att försöka berika familjemedlemmar. I centrum står sonen Hunter Bidens affärer i Ukraina, där han bland annat hade ett styrelseuppdrag i energibolaget Burisma samtidigt som hans far var vicepresident. Det finns uppgifter om att Joe Biden varit med på telefonsamtal och affärsmiddagar som sonen haft. Vidare hävdar utredarna att Joe Bidens krav på Kiev att avskeda en korruptionsmisstänkt riksåklagare i själva verket handlade om att skydda sonen.

Annons

.

Vilka bevis finns?

Utredningsutskottets ordförande James Comer har genom rättsliga stämningar begärt in tusentals sidor från familjen Biden, bland annat kontoutdrag och andra dokument. De har också tagit in vittnesmål från personer som arbetat med Hunter Biden. Comer hävdar att över 20 miljoner dollar flödat till familjen Biden och deras medarbetare, men hittills uppges inga bevis för att Joe Biden själv skott sig ha framkommit.

.

Varför sker utredningen nu?

Polariseringen mellan republikaner och demokrater är stor i USA. Många republikaner är arga på att Demokraterna ställde Donald Trump inför riksrätt två gånger och på de rättsliga processer han nu står inför. Flera republikanska kongressledamöter har avgett vallöften om att ställa Biden inför riksrätt.

Representanthusets talman Kevin McCarthy, vars stöd är ganska svagt (det tog 15 omröstningar för honom att bli talman), har pressats av partiets högerfalang att agera. De som pressar honom är ledamöter vars stöd han är beroende av för att få igenom ett budgetförslag de närmaste veckorna.

.

Vad händer om det blir en rättegång?

Då sker den i senaten. För fällande och avsättande dom krävs att två tredjedelar av de 100 senatorerna röstar för. Det har aldrig skett att en president avsatts genom riksrätt i USA:s historia.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons