Annons
Nyheter

Rio Tinto-chefer avgår efter grottsprängning

Australien • Publicerad 11 september 2020
Grottsprängningen ägde rum i ett isolerat område, men har väckt stor ilska i Australien. Bild från demonstration vid Rio Tintos lokaler i Perth den 9 juni.
Grottsprängningen ägde rum i ett isolerat område, men har väckt stor ilska i Australien. Bild från demonstration vid Rio Tintos lokaler i Perth den 9 juni.Foto: Richard Wainwright/AP/TT

Efter förstörelsen av heliga grottor i västra Australien avgår tre tunga chefer på gruvjätten Rio Tinto.

Företagets styrelse har kommit överens med vd Jean-Sébastien Jacques och direktörerna Chris Salisbury samt Simone Niven om att de tre lämnar sina poster.

Annons

"Det som hände vid Juukan var fel. Vi är fast beslutna att säkerställa att förstörelsen av en kulturarvsplats av sådan exceptionell betydelse aldrig mer äger rum vid Rio Tintos verksamhet", skriver styrelseordförande Simon Thompson.

Det var i maj som företaget sprängde sönder grottorna i Juukan-ravinen i ett isolerat område i nordvästra Australien. Sprängningsbeslutet fattades trots att arkeologiska utgrävningar fått fram spår av att mänsklig verksamhet funnits där i tiotusentals år, och trots att ursprungsbefolkning i området protesterade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons