Risk för bly stänger skolor nära Notre-Dame

Frankrike • Publicerad 1 september 2019
Katedralen Notre-Dame eldhärjades svårt i en brand i april. Arkivbild.
Katedralen Notre-Dame eldhärjades svårt i en brand i april. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Fem skolor i närheten av den brandskadade katedralen Notre-Dame i Paris kommer inte att öppna när höstterminen inleds på måndag, rapporterar radiokanalen RTL.

Myndigheterna i staden har fattat beslutet eftersom det finns risk för blyföroreningar på skolorna som en konsekvensens av branden i april. Beslutet följer en rekommendation av den lokala hälsomyndigheten som kräver att det genomförs nya prover på de fem skolorna.

Katedralens spira, som kollapsade i branden, innehöll flera hundra ton giftigt bly, och farhågor finns därför att det kan ha spridit sig till närområdet.

Förslag om att täcka hela katedralen i ett skyddande hölje under restaureringsarbetet har kommit in, men vice borgmästaren Emmanuel Grégoire har avfärdat detta eftersom det skulle vara för svårt att genomföra.

Tidigare i augusti stämde en fransk miljöorganisation myndigheterna eftersom den anser att staten inte har informerat medborgarna i tillräcklig utsträckning om hälsofarorna kopplade till eldsvådan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.