Annons
Nyheter

Riskerna med digitalt jobb granskas

Arbete • Publicerad onsdag 11:11
2|000 arbetsplatser ska granskas. Arbetsgivarnas rutiner kring digitalt arbete måste ingå i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, konstaterar myndigheten. Arkivbild.
2|000 arbetsplatser ska granskas. Arbetsgivarnas rutiner kring digitalt arbete måste ingå i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, konstaterar myndigheten. Arkivbild.Foto: Torstein Bøe

Arbetsmiljöverket ska granska rutinerna kring digitalt arbete på 2 000 arbetsplatser. Syftet är att riskerna med skärmjobb ska förebyggas, både när det gäller fysisk och psykisk påfrestning.

Myndigheten konstaterar kunskapen är dålig kring hur till exempel distansarbete, hybridarbete eller aktivitetsbaserat arbete påverkar användarna i längden.

Annons

"Hos anställda som ägnar en stor del av sin arbetstid åt digitala system, eller har flera verktyg att hantera samtidigt kan risken för teknikstress, överbelastning och utmattning av hjärnan öka", säger Malin Cato, som leder inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Det är arbetsgivarnas ansvar att ta med riskerna i sitt förebyggande arbetsmiljöarbete. Företag i olika branscher ska därför granskas de närmaste veckorna: reklambyråer, förlag, försäkringsbolag, dataföretag och administrationen inom utbildning och vägtransporter.

Arbetsmiljöverkets inspektioner ingår i en gemensam insats inom EU.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons