Rosberg vill hjälpa Tesla mot Porsche

Porsches första elbil, Taycan, ger inte klassledande Tesla någon ro. Och nu erbjuds det amerikanska företaget hjälp – av den tyske f1-stjärnan Nico Rosberg.
Motor • Publicerad 8 september 2019
Porsche-chefen Oliver Blume med Taycan, det tyska märkets första elbil, vid presentationen på Neuhardenberg-flygplatsen i onsdags.
Porsche-chefen Oliver Blume med Taycan, det tyska märkets första elbil, vid presentationen på Neuhardenberg-flygplatsen i onsdags.Foto: Patrick Pleul/DPA/AP/TT

I samband med att Taycan visades upp att en specialversion av bilen uppnått en rekordtid på tyska Nürburgring, världens kanske högst aktade motorbana.

Teslas vd Elon Musk verkade dock inte imponerad. Först drev han på Twitter med den tyska sportbilstillverkaren för modellnamnet Taycan Turbo – en förbränningsmotorterm som är mer svårförklarad på en elbil.

"Ähum Porsche, det där ordet Turbo betyder inte vad ni tror", .

Och så antog han utmaningen:

"Model S på Nürburgring nästa vecka".

Det kaxiga utspelet har mötts med skepsis, eftersom Teslas stora sedan Model S aldrig har marknadsförts som någon sportbil. Dessutom har Tesla – till skillnad från de anrika tyska tillverkarna – ingen större vana vid Nürburgring, och har inte ens bokat någon tid på den extremt populära banan.

Men tyske Rosberg, som efter sin f1-titel 2016 blivit känd som en elbilsentusiast, rycker alltså ut för att rädda Teslas ära. "Slå en signal om du behöver en hyfsad förare att köra varvet!", på lördagen till Musk, och fick snabbt svaret: "Javisst, det vore jättebra".

Och när nu avgörandet kanske närmar sig ger Tesla-chefen också Porsche ett erkännande. "Taycan verkar faktiskt vara en bra bil", . "Nürburgring-tiden är storartad".

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.