Annons

Rubensson missar EM-kval – Seger inte hundra

En hjärnskakning stoppar Elin Rubensson från Sveriges EM-kvalmatch borta mot Ungern på fredag. Och en annan viktig mittfältskugge stod över måndagens första träning i Miskolc.
Fotboll • Publicerad 30 september 2019
Göteborgs Elin Rubensson drabbades av en hjärnskakning mot Vittsjö och missar de kommande EM-kvalmatcherna.
Göteborgs Elin Rubensson drabbades av en hjärnskakning mot Vittsjö och missar de kommande EM-kvalmatcherna.Foto: Adam Ihse/TT

Det var i söndagens allsvenska match mot Vittsjö som Göteborgsmittfältaren Rubensson tvingades utgå efter att ha fått en boll i bakhuvudet.

Det visar sig att hon har åkt på en hjärnskakning, och hon ersätts därför av Piteås Julia Karlernäs, som ansluter till truppen på tisdagen.

Kan missa Slovakien

Annons

Även hemmamatchen mot Slovakien på Gamla Ullevi nästa tisdag är i fara för Rubenssons del.

– Det är svårt med hjärnskakningar. Det är ingenting där man kan ta ett blodprov eller ta en bild, så man får gå på symtomen från dag till dag, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

– Det finns ett tydligt protokoll för hur man följer upp en hjärnskakning från det att man är symtomfri. Vi kommer att ha kontakt med deras (Göteborgs) medicinska team och med Elin under veckan här, för att se hur det går.

26-åriga Rubensson, som startade fem av sju VM-matcher för Sverige i somras, drabbades i augusti av kristallsjuka, en form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat.

Det är dock svårt att säga om det kan påverka den skada hon nu ådragit sig.

– Spekulativt: Ja. Men det är ingenting som jag kan bekräfta eller dementera, säger Ebrahimi.

Rolfö tillbaka

Lagkaptenen Caroline Seger är inte heller redo för spel i nuläget. Mittfältaren, som har missat Rosengårds två senaste matcher på grund av en vadskada, körde lätt löpträning på egen hand när Sverige sent på måndagskvällen gjorde sitt första pass i ungerska Miskolc inför fredagens match.

– Hon kör individuellt anpassad träning. Hon är i sin uppstegringsfas, så hon kör med våra sjukgymnaster, säger Houman Ebrahimi.

Goda nyheter för svensk del är samtidigt att Wolfsburgs Fridolina Rolfö är tillbaka. Rolfö missade första EM-kvalmatchen borta mot Lettland på grund av en fotskada som hon ådrog sig i sommarens VM-bronsmatch mot England, men tränade för fullt på måndagen.

Det ska inte heller vara någon fara med Kosovare Asllani, som klev av helgens ligamatch med spanska CD Tacón.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons