Annons
Nyheter

Aktieanalytiker: Konkursrisk ökar för SAS

Flygbolaget SAS fick statligt mångmiljardstöd under pandemikrisen. Irländska konkurrenten Ryanair protesterade och får nu rätt av EU:s domstol.
Om SAS tvingas återbetala statsstödet ökar konkursrisken, enligt en bankanalytiker.
Ekonomi • Publicerad 10 maj 2023
Många SAS-plan stod parkerade i pandemin. Arkivbild.
Många SAS-plan stod parkerade i pandemin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

EU-kommissionen gav 2020 klartecken för statsstödet till SAS när flygmarknaden närmast dog under coronapandemin. Även Lufthansa räddades på liknande sätt, men det tyska flygbolaget har sedan dess betalat tillbaka.

Ryanair protesterade och menade att det snedvred konkurrensen. Och nu ger EU:s domstol lågprisbolaget rätt mot både SAS och Lufthansa.

Annons

“Dagens domstolsbeslut är en del av en pågående juridisk process som förväntas fortsätta under lång tid framöver. Domen har ingen påverkan på SAS planerade avgångar eller bokningar. Vår verksamhet fortsätter som vanligt”, kommenterar Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS, i ett pressmeddelande.

Bolaget noterar också att EU-kommissionen kan göra en förnyad bedömning av stödet. SAS skriver att man "förväntar sig" att kommissionen kommer att göra det.

"Enorm" osäkerhet

Enligt Jacob Pedersen, analyschef vid danska Sydbank, kom domen sannolikt som en överraskning för flygbolaget.

"Skräckscenariot är en full återbetalning av statsstöden på 11 miljarder kronor. Det kommer med mycket stor sannolikhet resultera i en konkurs för SAS", skriver han i en analys – men understryker samtidigt att Sydbank inte vet vilka konsekvenserna domen får.

Hur som helst anser Jacob Pedersen att konkursrisken för SAS är betydligt större nu än tidigare.

Svenska och danska staten gick in med både lån och stöd i form av nytt kapital när SAS blödde som värst.

I princip måste företag som fått otillåtet statsstöd betala tillbaka. EU-kommissionen, som alltså gav sitt klartecken till staterna, har inget besked att ge i den frågan i nuläget, rapporterar nyhetsbyrån Direkt som citerar en talesperson för kommissionen.

Kan överklagas

Beslutet går att överklaga till högre EU-instans. Därmed kan en eventuell återbetalning skjutas upp eller slutligen kanske helt undvikas, noterar Jacob Pedersen men står fast vid en säljrekommendation för SAS-aktien.

EU-kommissionen kommer inom kort att studera EU:s domstolens utslag och dess konsekvenser.

"Det är ännu för tidigt att säga vilka åtgärder som är lämpliga, men i detta skede finns alla alternativ på bordet”, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager enligt ett pressmeddelande sent på onsdagskvällen.

Kommissionen samarbetar enligt Vestager ”nära och konstruktivt” med svenska och danska myndigheter om den pågående omstruktureringen av SAS.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons