Annons
Nyheter

Rysk journalist avlyssnad med spionprogram

En framstående rysk journalists mobil har infekterats med spionprogramvaran Pegasus.
Det är första gången ett fall där programvaran använts mot en betydande rysk person har bekräftats.
Ryssland • Publicerad 14 september 2023
Ryska journalisten Galina Timtjenkos mobil har infekterats med spionprogrammet Pegasus. Arkivbild.
Ryska journalisten Galina Timtjenkos mobil har infekterats med spionprogrammet Pegasus. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Journalisten Galina Timtjenko, som har fått bekräftat att Pegasus finns installerat på hennes mobil, är en av grundarna av den oberoende ryska nyhetssajten Meduza.

Programvaran har utvecklats av det israeliska bolaget NSO Group och kan installeras på människors mobiltelefoner i det fördolda, varpå den börjar samla på sig information samt avlyssna mikrofon och kamera.

Annons

Programvaran tros ha installerats i februari när Galina Timtjenko var i Tyskland för ett möte med andra ryska journalister, skriver The Washington Post.

Organisationerna Access now som arbetar för digitala rättigheter och Citizen Lab i vid universitetet i Toronto har kunnat konstatera att mobilen infekterats. Apple larmade Timtjenko under sommaren om att spionprogramvara kunde ha installerats på hennes Iphone.

Analytiker har inte kunnat slå fast vem som ligger bakom installationen.

NSO har tidigare uppgett att Pegasuslicenser endast har sålts till regeringar. Den ryska regeringen är dock inte en kund hos NSO, uppger en anonym källa med insyn för tidningen, men Ryssland och flera närliggande länder finns enligt bedömare bland de som kan ha legat bakom installationen, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons