Annons
Nyheter

Rysk polis vill vara med på Navalnyjutredning

Tyskland • Publicerad 11 september 2020
Charitésjukhuset i Berlin, där Aleksej Navalnyj vårdas.
Charitésjukhuset i Berlin, där Aleksej Navalnyj vårdas.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Ryska myndigheter vill delta i den tyska utredningen av förgiftningen av Aleksej Navalnyj. En begäran håller på att formuleras, med innebörden att rysk polis och en expert vill kunna vara närvarande när tyska poliser och läkare försöker ta reda på vad som hänt.

Den ryske oppositionsledaren insjuknade under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Han fördes sedan till Tyskland, där provtagning visat att han blivit förgiftad med nervgiftet novitjok.

Annons

Ryska myndigheter ville först inte kännas vid att något brott kunde ha begåtts, och någon polisutredning inleddes till en början inte i Navalnyjs hemland.

Tyska Der Spiegel uppgav på fredagen att det nervgift som användes mot Navalnyj var "hårdare" än tidigare kända varianter av novitjok. Enligt tidningen, som inte namnger någon källa, ska chefen för Tysklands underrättelsetjänst ha kommit med uppgiften på ett möte.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons