Annons

Ryska bloggare häktas i sin frånvaro

En rysk domstol har beslutat att två ryska bloggare ska häktas i sin frånvaro. De anklagas för att misskreditera militären och dess insats i Ukraina.
Ryssland • Publicerad 24 maj 2022
En domstol i Moskva. Arkivbild.
En domstol i Moskva. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Domstolsbeslutet gäller bloggarna Michael Nacke och Veronika Belotserkovskaya.

Michael Nacke har en Youtube-kanal med över 700 000 prenumeranter, där han diskuterar Rysslands invasion av Ukraina. Han är rysk medborgare men bor numera i Litauen.

Annons

Michael Nacke säger att beslutet om häktning av honom är "en del av de massiva påtryckningar på journalister och analytiker som objektivt beskriver det nuvarande kriget". Han säger att han riskerar upp till tio års fängelse om han återvänder till Ryssland.

– Kremls och Putins mål är att tysta alla, säger han.

Nacke säger att han kommer att fortsätta sin rapportering.

– Det är inget som är viktigare just nu.

Veronika Belotserkovskaya som också häktats i sin frånvaro har fler än 900 000 följare på Instagram. Hon bor i Frankrike och är matbloggare som också publicerat kommentarer om Rysslands invasion.

I mars blev hon den första som anklagades med stöd av en ny lag, som innebär att den som sprider information om Rysslands militär som regeringen bedömer som falsk kan dömas till fängelse i upp till 15 år.

Många kritiker av Rysslands invasion har gripits och frihetsberövats, däribland oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza och artisten Aleksandra Skochilenko.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons