Annons

Ryssatelliter förföljde amerikansk spionsond

USA • Publicerad 12 februari 2020
Många satelliter kretsar runt jorden, här en bild på uppskjutningen av europeiska satelliten Gaia från rymdbasen i Franska Guyana. Arkivbild.
Många satelliter kretsar runt jorden, här en bild på uppskjutningen av europeiska satelliten Gaia från rymdbasen i Franska Guyana. Arkivbild.Foto: Stephanie Corvaja/ESA/TT

USA hävdar att två ryska satelliter har förföljt en amerikansk spionsatellit och karakteriserar händelsen som "störande beteende".

Utspelet från Washington fick ett försiktigt svar. Biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov kommenterade: "Moskva kommer att svara när händelsen granskats".

Annons

Uppgiften om satellitskuggningen finns i en intervju i tidskriften Time med general John Raymond, som leder USA:s rymdstyrka.

De ryska satelliterna ska ha styrts mot en amerikansk satellit när den skickades ut i sin omloppsbana i november.

Vid en tidigare händelse 2017 ska Ryssland ha karakteriserat de då aktuella förföljelsefarkosterna som "satellitinspektörer".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons