Annons
Nyheter

S anklagar regeringen för att såsa om tillstånd

Förslagen finns redan för att få fram tillstånd för investeringar som ökar produktionen av el, hävdar Socialdemokraterna. Partiet anklagar regeringen för att dra benen efter sig.
Politik • Publicerad 6 mars 2023
Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg.
Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg.Foto: Jessica Gow/TT

– Regeringen behöver öka takten för att jobb och företag ska hamna i Sverige i stället för utomlands, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S, på en pressträff.

Partiets miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg pekar på att det förra sommaren kom två utredningar med ett trettiotal förslag om hur miljöprövning och tillståndsprocesser ska kunna göras snabbare. Men regeringen har hittills inte visat att den tänker omsätta dem i praktiken, enligt S. I stället har regeringen och Sverigedemokraterna aviserat en ny utredning om samma sak.

Annons

Socialdemokraterna listar nio förslag som de beskriver som akuta att genomföra.

Det handlar om att riksintressen för energidistribution, till exempel luft- och markkablar, ska prioriteras. Dragningen av större kablar ska snabbas på.

Prövningar ska ske parallellt i olika instanser, inte följa på och efter varandra. Försvarsmakten bör få i uppdrag att hantera sin del i tillståndsprocesser snabbare – myndigheten har ofta starka synpunkter på vindkraft till havs, till exempel.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons