Annons
Nyheter

Så olika är reglerna på universiteten i höst

Det blir en hösttermin likt ingen annan på landets universitet och högskolor.
Om det blir plugg på distans eller inte beror på vad du pluggar – och var. Reglerna varierar mellan de olika lärosätena, visar TT:s genomgång.
Utbildning • Publicerad 31 juli 2020
Universiteten och högskolorna i landet har tagit fram lite olika regler inför höstterminen. En del låter nya studenter gå först i prioriteringen av tillgång till lokalerna, medan andra studenter främst får plugga hemifrån. Arkivbild.
Universiteten och högskolorna i landet har tagit fram lite olika regler inför höstterminen. En del låter nya studenter gå först i prioriteringen av tillgång till lokalerna, medan andra studenter främst får plugga hemifrån. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Hundratusentals blivande studenter laddar inför höstterminens start i augusti. I torsdags kom det andra antagningsbeskedet, som många har väntat på.

Efter en vår av hemmaplugg upphörde rekommendationen om distansundervisning på Sveriges gymnasieskolor, universitet, högskolor och vuxenutbildning i mitten av juni. Sedan dess har lärosätena valt lite olika vägar inför en hösttermin mitt i rådande pandemi.

Glesa ut

Annons

Örebro universitet ska i huvudsak ha digitala tentor, med vissa undantag, fram till den 31 oktober. Umeå universitet ska i "så stor utsträckning som möjligt" låta studenter plugga och skriva tentor i lokalerna under hösten. Även de flesta kurser på Uppsala universitet kommer att genomföras på plats – "med vissa digitala inslag", heter det.

– Det innebär att man har campusundervisning där det går och där man måste. Ansvaret hamnar någonstans ganska långt ut på institutionerna, där man måste se om man kan undervisa på campus med de restriktioner som finns, säger Cilla Häggkvist, biträdande avdelningschef vid studentavdelningen på Uppsala universitet, till TT.

– Ibland kan man behöva ha distans om det är stora grupper, om det krockar schemamässigt eller att salarna inte räcker till när vi måste glesa ut, fortsätter hon.

Stor chock

Malmö universitet planerar också för ett blandat upplägg – men huvudinriktningen är digital undervisning.

– Vi tog beslut innan sommaren när det stod klart att vi inte skulle kunna gå fullt ut med campusundervisning. Då tyckte vi att det var bra att utgå från det digitala, och kunna motivera varje gång man vill samla studenterna. Dels av kvalitetsskäl, dels av rent praktiska skäl. Vissa saker går helt enkelt inte att genomföra annars, säger Per Hillbur, prorektor med ansvar för utbildning.

Reglerna gäller till den 8 november, men senast i början av september kommer ett nytt beslut om resten av terminen.

TT: Hur kommer det sig?

– Det handlar om omsorg gentemot lärarna. Att få ett beslut strax innan sommaren om att man måste ställa om hela höstterminen digitalt innebär en väldigt stor arbetsbelastning – och en rätt så stor chock skulle jag säga. Även kanske en besvikelse för studenterna. Eftersom läget ändrat sig vecka för vecka har vi valt att ta ett nytt beslut senast i september.

Fakta: Dörrarna öppnas – men med restriktioner

Rekommendationen om distansundervisning för gymnasieskolor, universitet, högskolor och vuxenutbildning upphörde 15 juni.

"Bakgrunden till det är att barn och unga i låg utsträckning diagnosticerats med covid-19 och få har behövt intensivvård", motiverar Folkhälsomyndigheten.

Men det är inte helt fritt fram, de allmänna råden för att bromsa smittspridningen av coronaviruset måste hållas. Det upp till varje huvudman att sätta upp regler utifrån detta, men Folkhälsomyndigheten listar några tips:

• Öka avståndet mellan sittplatser i föreläsnings- eller seminarielokalen, matsalen, caféet och andra utrymmen om det är möjligt.

• Undvik i möjligaste mån både planerade och spontana större samlingar av studenter i exempelvis matsalen, entrén, aulan, examinations- eller föreläsningssalen.

• Undvik om möjligt aktiviteter och moment som inkluderar närkontakt, till exempel i praktiska kurser.

• Se till att det finns goda möjligheter till handtvätt med tillgång till tvål och pappershanddukar.

• Placera ut handsprit på lämpliga ställen där det inte finns tillgång till tvål och vatten, till exempel i entréer och caféer.

• Städa lokalerna, framför allt toaletter och ytor som bordsytor, dörrhandtag och räcken åtminstone en gång om dagen. Använd milt alkaliskt allrengöringsmedel. Se till att toaletternas papperskorgar töms regelbundet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons