GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD vill "hela Sverige" med landsbygdsprogram

Sverigedemokraterna vill att det ska löna sig mer att leva, bo och arbeta på landsbygden.
Partiet presenterar i dag ett landsbygdspolitiskt program med uppemot 60 förslag för att "hela Sverige".
Politik • Publicerad 25 juli 2022
Jimmie Åkesson är på båtturné längs Göta kanal. Här under ett tidigare stopp i Söderköping med riksdagskandidaten Jessica Stegrud.
Jimmie Åkesson är på båtturné längs Göta kanal. Här under ett tidigare stopp i Söderköping med riksdagskandidaten Jessica Stegrud.Foto: Magnus Andersson/TT
Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

SD har som mål att vid valet 2026 bli landets största parti utanför storstadsregionerna.

Partiledaren Jimmie Åkesson, som befinner sig på en båtturné längs Göta kanal, gjorde i dag ett stopp i Karlsborg där han presenterade ett politiskt program med delvis gamla och nya förslag.

Han säger att valet i september blir ett "mobiliseringsval" där den som får sina väljare till valurnorna vinner.

– Valet kommer att avgöras på landsbygden, säger Åkesson.

Programmet innefattar alltifrån sjukvård, polistäthet, vägunderhåll, epa-traktorer, djurskydd, jakt och fiske till ren- och gruvnäring.

Nytt flyktingveto

SD föreslår sedan tidigare en generell sänkning av arbetsgivaravgiften – men nu vill man att den största sänkningen ska gå till företag på landsbygd och glesbygd.

Regionerna ska också få behålla mer av de värden de skapar genom att statliga intäkter från fastighetsskatten för energi- och industrifastigheter dirigeras om.

En del i programmet ägnas åt att beskriva hur Sverige ska "återta självbestämmandet från EU", och föra beslut närmare medborgarna. Bland annat inom skogspolitiken.

Kommuner ska åter kunna säga nej till att ta emot flyktingar till dess att ett asylstopp införts på riksnivå, och det kommunala vetot mot nya vindkraftverk, eller ”vindindustrianläggningar", ska bevaras, enligt partiet.

I landsbygdsprogrammet, som tagits fram av SD-ideologen och partiets landsbygdspolitiska talesperson Mattias Karlsson, framhålls att ett mål behövs för ambulanssjukvården om att kunna nå en patient inom en viss tid, oavsett var i landet personen befinner sig.

Programmet har döpts till "Hela Sverige".

– Det heter så av två anledningar, dels att vi vill inkludera hela Sverige, dels därför att det finns mycket att hela i Sverige. Det är mycket som har gått sönder under de här åren med ansvarslöst vänsterliberalt styre, säger Mattias Karlsson.

Beväpna tullen mer

Det viktigaste förslaget i programmet är enligt honom den differentierade arbetsgivaravgiften.

– Vi vet att med de koalitionspartners som vi har, så har vi en möjlighet att på riktigt för första gången göra skillnad. För mig är det här den viktigaste valrörelsen i mitt liv.

SD vill också bevara de regionala flygplatserna och höja hastighetsgränsen på landsbygdens vägar. Hastighetsgränsen bör också höjas för epa-traktorer till 45 kilometer i timmen från dagens 30.

I programmet framhålls också tryggheten som en profilfråga och partiet vill se skärpta straff för tillgreppsbrott, kriminalisera utförsel av och göra det enklare att förverka stöldgods. Tullen ska få ökade befogenheter och beväpning.

Jimmie Åkesson ser att man kommer att behöva förhandla med andra partier om förslagen om högersidan vinner valet.

– Jag tror att väldigt mycket skulle kunna genomföras om vi får ett maktskifte. Dels därför att det är kloka förslag, som Mattias uttryckte det "hämtade direkt ur verkligheten", dels finns det ett behov av ett utpräglat landsbygdsparti som vi i ett regeringsunderlag.

SD är dock långtifrån ensamt om att lyfta frågorna och Åkesson säger att den främsta anledningen att rösta på partiet är att man saknar ansvar för den situationen Sverige befinner sig i nu.

– Alla de andra partierna har på ett eller annat sätt haft en del i den utveckling som vi har sett. Det finns väl inget som tyder på att den som ställt till problemen är rätt person att lösa dem.

Rennäring och jakt

Sverigedemokraterna anser också att tillståndsprocessen kring att starta gruvor är för krånglig.

Samtidigt kommenterar partiet rennäringen i sitt program och skriver: "Rennäringslagen och rennäringsindustrins särställning och maktposition innebär i dag en hämsko för företags- och landsbygdsutvecklingen i stora delar av Norrland och bör ses över i grunden."

Man lyfter även rätten till jakt- och fiske i fjällen och vill mot bakgrund av rättsutvecklingen på senare tid se en översyn av gällande lagstiftning.

Sverigedemokraterna vill samtidigt minska vargstammen kraftigt till omkring 170 individer och sänka tröskeln för skyddsjakt så att tillstånd kan erhållas redan efter första vargangreppet. Partiet vill även se ett tak för vargstammen.

Fakta: Fler förslag ur SD-programmet

Sverigedemokraterna lanserar ett landsbygdspolitiskt program med 60 både gamla och nya förslag. Här är ett urval:

Återinför kommunernas möjligheter att säga blankt nej till flyktingmottagande tills dess att ett asylstopp är infört på riksnivå.

Inför ett statligt ”bryggstöd” som kan hjälpa skolor och kommuner att klara perioder av tillfälligt vikande elevunderlag i småskolor.

Återta delar av självbestämmandet från EU, bland annat inom skogspolitiken.

Bevara möjligheten till kommunalt veto mot nya vindkraftverk.

Reformera strandskyddet. Kontrollen och utformningen ska flyttas från länsstyrelserna till kommunerna och i viss mån regionerna.

Skärp straffen för tillgreppsbrott, kriminalisera utförsel av stöldgods samt gör det enklare att förverka misstänkt stöldgods.

En specifik brottsrubricering för jaktsabotage bör införas.

Sänk drivmedelsskatterna permanent. Sänk reduktionsplikten till EU-minimum.

Enklare att kontrollera postförsändelser, utan föregående åklagarbeslut.

Inför djurvälfärdsersättningar som kompenserar bönder för merkostnader för djurskyddsregler.

Alltid prioritera svensk fisk och svenska jordbruksprodukter inom offentlig upphandling.

Återupprätta beredskapslager för livsmedel, agrokemikalier och utsäde.

Utred möjligheten att klassa vattenbruk som en areell näring och utöka det svenska fisket inom befintliga kvoter.

En utbildning för så kallat skogligt basår bör införas i norra Sverige.

Rapportera arealen skyddad mark och i synnerhet arealen skyddad skog till EU på ett sätt som mer liknar andra stora skogsländers.

Sänk arbetsgivaravgiften för alla företag, men mest för företag i landsbygd och glesbygd.

Låt landsbygdsregioner behålla mer av det värde de skapar genom att dirigera om statliga intäkter från fastighetsskatten för energi- och industrifastigheter.

Förenkla tillståndsprocessen vid uppstarten av nya gruvor genom att göra så kallade ändringstillstånd till huvudregel.

Rennäringslagen och rennäringsindustrins rätt bör ses över i grunden.

Läkare, specialistsjuksköterskor och behöriga lärare som väljer att ta anställning i landsbygd och glesbygd skall kunna få en årlig avskrivning av sina studieskulder.

Inför ett nationella tillgänglighetskrav inom ambulanssjukvården.

All "vidare försämring av postservicen" ska stoppas.

Bevara de regionala flygplatserna, och skrota flygskatten.

Höj hastighetsgränsen på landsbygden.

Höja hastighetsgränsen för epa-traktorer från 30 till 45 kilometer i timmen.

Ökade satsningar bör ske på utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elfordon i landsbygd och glesbygd.

Minska vargstammen till runt 170 och sänka tröskeln för skyddsjakt så att tillstånd kan erhållas redan efter första vargangreppet. Sätta ett tak för vargstammen.

Förenkla licensprocesserna för jaktvapen.

Stärkt avdragsrätt för bidrag till ideell kultur- och föreningsverksamhet samt inrättandet av en kulturarvsfond.

Fler lokala rådslag och folkomröstningar kring sådant som den arkitektoniska inriktningen på offentliga byggnader och utformningen av större offentliga konstverk.

Ökat stöd till bygdegårdar och länsmuseer.

Källa: Sverigedemokraterna

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.