Annons
Nyheter

Samlade in 190 ton farligt skum

Miljö • Publicerad 10 september 2023
Räddningstjänsten blir av med farligt skum. Arkivbild.
Räddningstjänsten blir av med farligt skum. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Naturvårdsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samlade förra året in 190 ton miljöfarlig skumvätska från de kommunala räddningstjänsterna runt om i Sverige, enligt ett pressmeddelande.

Det insamlade brandsläckningsskummet innehåller ämnesgruppen PFAS, som är farlig för hälsa och miljö – och som funnits i det skum räddningstjänsten använt vid olyckor med bland annat kemikalier i över 50 år.

Annons

"Att sanera ett redan förorenat område är inte bara väldigt svårt, det kan dessutom kosta hundratals miljoner kronor, vilket kan jämföras med kostnaderna för projektet med att samla in brandsläckningsskummet som hittills har kostat cirka sex miljoner kronor", säger Markus Klar vid Naturvårdsverkets avfalls- och kemikalieenhet, i pressmeddelandet.

Sammanlagt har kommunala räddningstjänster rapporterat in att de har 310 ton av skumtypen. Myndigheternas målsättning är att samla in – och destruera – innehavet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons