Annons

Schyfferts film fick dubbla priser i Göteborg

Den norska filmen "Barn", i regi av Dag Johan Haugerud, tilldelas Göteborgs filmfestivals finaste pris, Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman är en miljon kronor.
Henrik Schyfferts film om Uje Brandelius fick två priser på festivalen.
Film • Publicerad 1 februari 2020
Henrik Schyfferts film "Spring Uje spring" om och med Uje Brandelius fick både kritikerpriset och publikpriset på Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
Henrik Schyfferts film "Spring Uje spring" om och med Uje Brandelius fick både kritikerpriset och publikpriset på Göteborgs filmfestival. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Barn" kretsar kring en olyckshändelse i en skola, där ett barn till en socialistisk politiker av misstag skadar en klasskamrat, som är son till en nationalistisk politiker.

"Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärldens perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet", skriver juryn, som letts av filmskaparen Mia Hansen-Løve, i sin motivering.

Annons

Skådespelarpriset Dragon Award Best Acting går till Henriette Steensrup som spelar Liv i samma film.

"Spring Uje spring" i regi av Henrik Schyffert – om musikern Uje Brandelius liv med Parkinsons sjukdom – får två av festivalens priser. Dels Fiprescipriset som delas ut av internationella filmkritikerförbundet, dels Göteborgs filmfestivals publikpris för bästa nordiska långfilm. Schyffert såg scenföreställningen "Spring, Uje, spring" som Uje Brandelius hade gjort och bestämde sig för att göra en film av den.

– Den handlade ju om mig. Jag hade inte samma problem som Uje men det var ändå jag som stod där. Sättet han pratade på tycker jag är unikt, i det att han inte gör det så jäkla mörk, fast det är mörkt. Han vågar skämta. Det är den finaste konstformen, har Schyffert sagt till TT i en tidigare intervju.

Priset för bästa dokumentärfilm går till Jussi Rastas och Jenni Kivistö för "Colombia in my arms".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons