Scoutvarningen: "Hårt jobb i 90 minuter gäller"

Knapp förlust mot Norge och mot världsnationen Spanien skickade Klaemint Olsen in ett mål på hörna.
Landslagets matchbevakare Roger Sandberg varnar bestämt för att det kan bli en knepig kväll i Torshavn.
Fotboll • Publicerad 5 september 2019
Andreas Granqvist (till vänster) och Sebastian Larsson (mitten) var med i 2–1-segern mot Färöarna 2012.
Andreas Granqvist (till vänster) och Sebastian Larsson (mitten) var med i 2–1-segern mot Färöarna 2012.Foto: Janerik Henriksson/TT

Landslaget går in i höstens avgörande i EM-kvalet med ett kort stopp på de vind- och väderpinade Färöarna i Atlanten. Allt annat än tre tagna poäng är en missräkning, ett misslyckande som troligen skulle få väldigt negativa konsekvenser.

EM-slutspelet nästa sommar är definitivt i fara om det inte blir seger.

Vid det förra besöket, i VM-kvalet i oktober 2012, vände Alexander Kacaniklic och Zlatan Ibrahimovic till svenskt 2–1 efter Rogvi Baldvinssons ledningsmål för färingarna i början av andra halvlek. Den gången kom Sverige undan med blotta förskräckelsen.

Spelare fick berätta

Samtidigt har landslaget genom åren visat en imponerande färdighet i att inte slarva bort poäng mot betydligt sämre rankade motståndare på bortaplan. Spelare och ledare härleder det delvis till noggranna förberedelser, inhämtade kunskaper om motståndet och en förmåga att aldrig underskatta ett sämre lag.

Matchscouten Roger Sandbergs roll är att upprätthålla den linjen. Den här gången har han tagit hjälp av de spelare som var med för sju år sedan – Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Andreas Granqvist och Marcus Berg.

– De fick berätta hur det var den gången redan när vi samlades i måndags. Nu blev det glada minnen, säger Sandberg.

TT: Vad tryckte de på?

– Jag var inte med på det mötet, men de berättade hur det var.

TT: Vad trycker du på?

– Man får inte på något sätt luras att tro att det här blir en skön resa. Det är hårt jobb i 90 minuter som gäller. Det är inte ett lag som blir överkört. Men vi ska heller inte överdriva. Jag slås ändå av att de är väldigt svårslagna, trots att de sällan vinner. Sett till målchanser var Färöarna värda en poäng mot Norge (0–2 i juni).

Forsberg vilar?

Förbundskaptenen Janne Andersson offentliggör kvällens startelva först drygt en timma före avspark (20.45). Några ändringar är oundvikliga sedan 0–3-förlusten mot Spanien i juni. Pierre Bengtsson ser ut att ersätta skadade Ludwig Augustinsson som vänsterback och mycket talar för att Robin Quaison tar hand om en mittfältskant i korsbandsskadade Viktor Claessons frånvaro.

Det är troligt att Alexander Isak får debutera från start i en tävlingslandskamp, på topp med Marcus Berg. Uppgifter i Expressen gör också gällande att Emil Forsberg sparas till söndagens möte med Norge på Friends arena.

Om så sker lär Sebastian Larsson spela från start. Larsson klev av för AIK i derbyt mot Djurgården i söndags och tränade lätt i början av veckan.

"Jag vill spela"

– I derbyt kände jag mig sliten. Jag kände redan på uppvärmningen att det var något som inte var hundra och jag hade dragits lite med ont i halsen och andra saker. Förhoppningsvis var det sådant som påverkade. Samtidigt lär man sig att återhämta sig.

– Jag vill spela. Om jag kommer göra det, det vet jag inte. Vi har inte råd att fundera på nästa match. Jag förstår att diskussionen kommer upp och att andra tittar på det. Men om vi börjar titta på söndagens match så riskerar vi att prestera dåligt mot Färöarna, säger Larsson.

Möjlig svensk elva mot Färöarna: Robin Olsen – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Robin Quaison – Marcus Berg, Alexander Isak.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.