Annons
Nyheter

SD-politiker döms för sexofredanden

En västsvensk kommunpolitiker i Sverigedemokraterna döms för fyra fall av sexuellt ofredande. Straffet blir villkorlig dom och 120 dagsböter.
Mannen, som tagit en paus från sina politiska uppdrag, vill överklaga domen och sitta kvar i kommunstyrelsen, uppger flera medier.
Brott • Publicerad 10 september 2020
En SD-politiker som sitter i en kommunstyrelse i Västsverige döms för fyra fall av sexuellt ofredande. Arkivbild.
En SD-politiker som sitter i en kommunstyrelse i Västsverige döms för fyra fall av sexuellt ofredande. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Politikern nekar till brotten. Han anser att anklagelserna ingår i en intern konflikt inom partiet.

Brottsoffren är två "yngre tjejer" enligt tingsrättens dom.

Annons

Två fall av ofredande ägde rum på midsommar 2018. Politikern nöp en av kvinnorna med en varm grilltång i bröstet och rumpan, utanpå kläderna. Vid ett annat tillfälle samma dag blev mannen närgången mot en annan kvinna och sade något med sexuell innebörd.

Kvinnan som antastades med en grilltång har även utsatts för två ofredanden vid helt andra tillfällen.

I sitt resonemang om straffet påpekar tingsrätten att tre av de fyra händelser mannen döms för innehållit fysisk beröring.

SD-politikern tog i fjol en paus från sina politiska uppdrag i kommunen och säger enligt flera medier att han inte har för avsikt att lämna uppdragen trots domen. Däremot uppger Sverigedemokraternas distriktsordförande att mannen inte kan fortsätta i partiet om domen vinner laga kraft.

Politikern var åtalad för ytterligare två sexofredanden, men friades av tingsrätten på dessa punkter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons