Annons
Nyheter

SD-politiker fråntas förtroendeuppdrag

En fackordförande inom IF Metall på SSAB i Luleå blir av med sitt fackliga förtroendeuppdrag. Anledningen: Hans engagemang som kommunpolitiker för Sverigedemokraterna (SD).
Arbete • Publicerad 25 januari 2022
Ulf Karlström får inte behålla sitt fackliga uppdrag på grund av sitt politiska engagemang i Sverigedemokraterna.
Ulf Karlström får inte behålla sitt fackliga uppdrag på grund av sitt politiska engagemang i Sverigedemokraterna.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så sent som i december valde IF Metall-klubben mannen till ny ordförande för en av klubbens sex områdesgrupper. Men ordföranden, sedan tidigare ledamot och vice gruppledare för SD i kommunfullmäktige, tvingas nu lämna sin post.

På tisdagen beslutade IF Metalls förbundsstyrelse att frånta ordföranden dennes förtroendeuppdrag, rapporterar Arbetet med hänvisning SR Ekot. Detta då man enligt IF Metall inte kan ha förtroendeuppdrag i facket och SD samtidigt.

Annons

I en kommentar på Facebook kallar SD-ledaren Jimmie Åkesson beslutet "skandalöst".

"Fackförbunden ska vara fackförbund, med fokus på att tillvarata medlemmarnas intressen. Inte en kampanjorganisation för Socialdemokraterna", skriver han.

Tidigare har en lastbilschaufför utesluts ur Transportarbetareförbundet sedan han valts in i kommunfullmäktige för SD. Detta då det politiska engagemanget, enligt Transport, inte är förenligt med medlemskap.

Uteslutningen prövades rättsligt, och i mars i fjol dömde Stockholms tingsrätt till chaufförens fördel.

Det nu aktuella fallet handlar inte om en uteslutning ur förbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons