GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Se till att få verkstad kring Agenda 2030!

Måndagen den 3 februari får Framtidsveckans organisationer ett mejl från Kristianstads kommun att ledningen – oklart vem – meddelat att pågående informationskampanj kring Agenda 2030 – FNs globala hållbarhetsmål är avbruten. En kampanj som organisationerna sedan i höstas av kommunen involverats i, med syfte att vi varje månad ska ordna föreläsningar med med kring respektive mål i Agenda 2030, skriver styrgruppen för Framtidsveckan.
Agenda 2030 • Publicerad 10 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Selina Malik, Beata Svensson, Agenda 21-samordnare och Kajsa Aldman, miljöstrateg i Rådhuset kl 14 som berättar om Agenda 2030.
Selina Malik, Beata Svensson, Agenda 21-samordnare och Kajsa Aldman, miljöstrateg i Rådhuset kl 14 som berättar om Agenda 2030.Foto: Tommy Svensson

Den 22 januari fanns en halvsidesartikel i Kristianstadsbladet med rubriken: Trio ska informera om Agenda 2030 där det står att från och med idag ska tre medarbetare i kommunen informera om initiativ som passar in i de 17 globala målen.

På Kristianstad kommuns sidor i Kristianstadsbladet i slutet av januari fanns en artikel: Lär om Agenda 2030 där det står att under 2020 kommer Kristianstads kommun att genomföra en informationskampanj om FN:s agenda 2030-mål. Kampanjen är ett samarbete mellan organisationer, offentlig sektor, föreningar, idéburna sektorn, näringslivet och privatpersoner. Information om de olika målen kommer med ca tre veckors mellanrum under hela året, och kommer att visas på kommunens webbsida, i sociala medier och i Kristianstadsbladet. En annons om mål 1 i agendan, ”Ingen fattigdom”, publicerades i Kristianstadsbladet. På Kristianstads kommuns facebooksida i slutet av januari berättade kommundirektören om kampanjen i en film.

När beskedet kom till oss föreningar, ställde vi givetvis frågor till kommundirektören. En kampanj som vi är med i, där resurser lagts ner av både oss och kommunen. Den femte februari kom ett svar från en chef i kommunen med innebörden att kampanjen har avbrutits på grund av att man ska uppdatera kommunövergripande styrdokument och målsättningar samt klargöra den interna organisationen i kommunen kring Agenda 2030. Ett svar som mer förvirrar än förklarar.

Vi ställer oss mycket frågande till det inträffade och undrar hur man kan dra igång en informationskampanj och involvera bland annat oss föreningar, för att sedan plötsligt avbryta den. Det inträffade ger inget förtroende för kommunens ledning. Det kräver en förklaring. Strategier i all ära men låt oss få verkstad kring Agenda 2030!

Styrgruppen för Framtidsveckan för hållbar utveckling

Jan Lindelöf och Bo Olsson

FN-föreningen

Michael Dahlman

Naturskyddsföreningen

Solvig Oredsson

Oppmanna Vånga Hembygdsförening

Hanna Gunnarsson

Röda Korset

Marianne Lundquist Öhrn

Rädda Barnen

Anna Ferrington

Sensus studieförbund

Ulf-Peter Honoré

ABF Skåne Nordost

Mari Graneskog

Studiefrämjandet

Ida Linder

Folkuniversitetet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.