Annons
Nyheter

Sexköpande politiker har rätt till pension

Hans Forsberg (M), tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Kungsbacka, har rätt till flera miljoner i pension trots att han tvingades lämna sina uppdrag på grund av sexköp.
Brott • Publicerad 7 september 2020
Tidigare moderatpolitikerna Hans Forsberg i Kungsbacka har rätt till pension, trots sexköpsskandalen i våras. Arkivbild.
Tidigare moderatpolitikerna Hans Forsberg i Kungsbacka har rätt till pension, trots sexköpsskandalen i våras. Arkivbild.Foto: Owe Nilsson / TT

Enligt kommunens utredning har Hans Forsberg rätt till 58 460 kronor per månad tills han fyller 65, som mest drygt sex miljoner kronor.

Ärendet ska tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen. Beslut väntas senare i september. Lisa Andersson, som tog över som ordförande efter Forsberg i början av sommaren, anser att Forsberg bör få sin pension trots sexköpsskandalen.

Annons

– Han uppfyller alla kraven och då tycker jag att man ska gå på det avtalet, säger hon till TT.

Dömd till dagsböter

Det var i slutet av maj som Hans Forsberg åkte fast i samband med att polisen slog till mot en bordell i Göteborgsområdet. Forsberg erkände sexköp och lämnade alla sina politiska uppdrag. Senare accepterade han ett strafföreläggande på 41 000 kronor.

Kommunstyrelsens förvaltning har nu kommit fram till att Forsbergs ansökan om visstidspension bör godkännas, vilket bland andra GT rapporterat om.

"Olyckligt och förkastligt"

Enligt avtalet som Hans Forsberg omfattas av har han rätt till maximalt 58 460 kronor per månad, förutsatt att han inte har några andra inkomster.

– Det ska också samordnas med eventuella förvärvsinkomster. Men om inget ändras kan man ju räkna på månadsbeloppet och antal år. Då hamnar man strax över 6 miljoner kronor, säger kommundirektören Malin Aronsson.

Lisa Andersson hoppas nu att kommunen ska kunna lägga skandalen bakom sig.

– Det är klart att det påverkar. Det är olyckligt och förkastligt det som hänt, säger hon.

– Men vi vill ju ha fokus på att arbeta framåt i stället för att ta hand om det här.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons