Singapore förbjuder handel med elfenben

Singapore trappar upp kampen mot illegal handel med vilda djur. Från 2021 kommer all inrikes handel med elfenben från elefanter att förbjudas i landet.
Singapore • Publicerad 12 augusti 2019
Elefantbetar från ett rekordbeslag av elfenben i Singapore i juli. Vid beslaget hittades även stora mängder myrkottsfjäll. Arkivbild.
Elefantbetar från ett rekordbeslag av elfenben i Singapore i juli. Vid beslaget hittades även stora mängder myrkottsfjäll. Arkivbild.Foto: AP/TT

Sedan 1990 är internationell handel med elfenben från elefanter förbjuden i Singapore, men det inhemska förbudet har dröjt. Beslutet, som tillkännages på måndagens internationella världselefantdag, har föregåtts av två års förhandlingar med organisationer och elfenbenshandlare. Tidigare har elfenben fått säljas i Singapore om handlarna har kunnat bevisa att produkterna importerats före 1990, men det har ansetts svårt att efterleva i praktiken.

I juli gjorde singaporianska myndigheter ett rekordstort beslag av smugglat elfenben. Nästan nio ton elefantbetar från uppskattningsvis 300 afrikanska elefanter hittades i en container som skeppats från Kongo-Kinshasa via Singapore med slutdestination Vietnam.

Efterfrågan på elfenben är hög i delar av Asien, trots att handel förbjudits i stora delar av världen i ett försök att rädda den hotade afrikanska elefanten. Elfenben används bland annat i kammar och smycken.

Världselefantdagen uppmärksammas varje år den 12 augusti för att uppmärksamma den akuta situationen för elefanter i världen, både för djur i det vilda och i fångenskap.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.