GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sjunkande betyg för landets niondeklassare

Inrikes • Publicerad 25 november 2022
Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt Skolverkets betygsstatistik. Arkivbild.
Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt Skolverkets betygsstatistik. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Betygen för landets niondeklassare sjunker eller ligger stilla i nästan alla ämnen, enligt en sammanställning som tidningen Ämnesläraren har gjort med hjälp av Skolverkets betygsstatistik.

Störst är nedgången i svenska, där betygspoängen under flera år legat stadigt på 14 eller mer – men som nu har sjunkit till 13,8 poäng.

Bortsett från engelska och modersmål ökar även andelen underkända elever – och i flera ämnen är ökningen kraftig.

Enligt Björn Öckert, professor i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), är förklaringen troligen att de nationella proven är tillbaka efter pandemin.

– Under de två pandemiåren hölls inga nationella prov. Då fanns inget att relatera till för lärarna när de satte betyg i flera av ämnena. Nu är proven tillbaka och då har de en återhållande effekt i betygsättningen, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.