Annons
Nyheter

Skadesvamp angriper tallbestånd

Natur • Publicerad 7 september 2023
Contortatall angripen av svamp.
Contortatall angripen av svamp.Foto: Skogsstyrelsen/TT

Två nya former av skadliga svampangrepp har konstaterats på contortatallen i Sverige, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

"Såklart är det oroande eftersom vi behöver vitala och friska skogar", säger Nils Frank, skogskonsulent på Skogsstyrelsens distrikt i Gävleborg, regionen där angreppen upptäcktes.

Annons

Det rör sig om dels om svampen Diplodia som tidigare hittats på vanlig tall men som nu också konstaterats på ett contortabestånd utanför Hudiksvall. Beståndet var även angripet av Sydowia, en svamp som är vanligt förekommande sedan tidigare men som nu även visar sig kunna orsaka skador på contortan.

Contortatallen är ett trädslag från Nordamerika. Den började planteras i stor skala i Sverige för omkring 50 år sedan. Den växer snabbare än vanlig tall och finns på fem procent av landets skogsareal. Skogsägare uppmanas nu se över sina bestånd.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons