Nyheter

Billigare biljett i appen – men Danmarksresorna blir dyrare

Skåne Artikeln publicerades
Foto: Bosse Nilsson

Resenärer som köper 30-dagarsbiljett för hela Skåne med Skånetrafikens app kommer att få sänkt pris. Samtidigt blir det dyrare att använda Jojo-kortet och att resa till Danmark.

30-dagarsbiljetten blir 26 kronor billigare. Från och med den 9 december kommer biljetten, som köps i mobilappen Skånetrafiken, att kosta 1 199 kronor.

– Vi månar om våra resenärer och arbetar ständigt för att de ska få så mycket valuta som möjligt för pengarna de lägger på biljetter. Nu pressar vi priset på månadskortet i appen, säger Stefan Svalö (S) som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Samtidigt höjs priset på andra biljetter. Periodbiljetten som laddas på Jojo-kortet blir 25 kronor dyrare och stadszontillägget i appen 30 kronor dyrare.

Danmarksresorna kommer också att kosta mer, till följd av valutaskillnaden mellan den svenska och danska kronan och DSB:s egen höjning på två procent. En enkelresa mellan Malmö och Köpenhamn kommer att kosta 10 kronor mer än i dag. Mellan Helsingborg-Helsingör blir höjningen 12 kronor för en enkelbiljett.

Prisändringarna är ett förslag och beslutet tas i kollektivtrafiknämnden den 25 oktober.

Fakta

Beslutsprocessen

Skånetrafikens biljettpriser justeras varje år i december med samma ökning som konsumentprisindex totalt sett (två procent i augusti 2018), genom ett beslut i regionfullmäktig 2017.

Beslutet om biljettpriserna tas av kollektivtrafiknämnden.

Jojo-korten kommer att fasas ut helt i december 2019. För dem som inte vill köpa biljett i Skånetrafiken-appen kommer det att finnas alternativa kort i god tid innan jojo-systemet fasas ut.

Källa: Skånetrafiken

Visa mer...