GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skånetrafiken lanserar 7-dagarsbiljett – ”vårt sätt att hjälpa”

Antalet passagerare på bussar och tåg ska begränsas. Folkhälsomyndighetens uppmaning är dock inget problem för Skånetrafiken.
Ett halverat antal resande gör, enligt företaget, att det inte finns någon trängsel. Men för att underlätta för pendlarna lanserar Skånetrafiken en 7-dagarsbiljett.
Skåne • Publicerad 1 april 2020
Enligt Skånetrafiken är det ingen trängsel i kollektivtrafiken i dag. Resandet har gått ner med 50 procent.
Enligt Skånetrafiken är det ingen trängsel i kollektivtrafiken i dag. Resandet har gått ner med 50 procent.Foto: Mark Hanlon

De nya riktlinjerna innebär att kollektivtrafikens entreprenörer ska se till så att trängsel undviks. Folkhälsomyndigheten vill att antalet passagerare begränsas.

– Vi har en generell nedgång i antalet resenärer med 50 procent. Vi har inget problem med trängsel i dag, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Han har precis tagit del av informationen om de nya riktlinjerna och kan inte säga om de nya direktiven kommer att föranleda några åtgärder för Skånetrafiken.

– Vi får titta närmare på om vi måste anpassa oss på något sätt, säger han.

En annan riktlinje är att passagerare ska informeras om hur de ska uppträda för att minska smittrisken.

– Jag kan i dag inte säga hur vi ska anamma detta.

Lanserar 7-dagarsbiljett

För att underlätta för de skånska pendlarna i dagens osäkra läge ska Skånetrafiken börja sälja en 7-dagarsbiljett, som alternativ till 30-dagarsbiljetten.

Den oförutsägbara situationen med covid-19 innebär att resenärer med kort varsel kan bli sjuka eller få råd om att stanna hemma. Det gör att alla som pendlar med 30-dagarsbiljetter binder upp pengar i en biljett som de kanske inte kan utnyttja fullt ut, motiverar man beslutet.

Arbetet med att utveckla biljetten pågår och planeras vara klart i början av nästa vecka. Biljetten blir först tillgänglig i appen och via Skånetrafikens hemsida – för den som vill använda ett reskort.

– Den nya och mer flexibla biljetten är vårt sätt att hjälpa våra kunder och minska deras ekonomiska risk i en ny och osäker situation, säger Pernilla Lyberg, chef försäljning och marknad på Skånetrafiken.

Priset på biljetten är satt för att motsvara en fjärdedel av en 30-dagarsbiljett. På så sätt behöver ingen oroa sig för att 7-dagarsbiljetten i slutändan innebär ett högre pris.

Det kommer gå att köpa 7-dagarsbiljetter till och med den 14 juni 2020. Den 15 juni börjar som vanligt sommarbiljetten att gälla.

Fakta

7-dagarsbiljetten

Biljetten gäller för fritt resande i 7 dagar efter aktivering inom den zon som kunden väljer.

Biljetten är enbart giltig inom Skåne.

Biljetten går att köpa med alla rabatter.

Biljetten för vuxen kostar 299 kronor för hela Skåne, 224 kronor för en mellanzon och 139 kronor för en liten zon.

Biljetten går inte att låna ut – 30-dagarsbiljetten är i nuläget den enda biljetten som går att låna ut.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.