Annons
Nyheter

Skärpta krav på inlåningsföretag

Ekonomi • Publicerad 3 september 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill strama åt regelverket för företag som bedriver inlåningsverksamhet utan banktillstånd. Arkivbild
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill strama åt regelverket för företag som bedriver inlåningsverksamhet utan banktillstånd. ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT

Företag utanför banksektorn som vill driva inlåningsverksamhet måste enligt ett nytt lagförslag ansöka om tillstånd att driva bank- eller finansieringsrörelse, enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Förslaget syftar till att stärka skyddet på inlåningsmarknaden så att sparare inte förlorar sina insättningar.

Annons

"Inlåningsföretag kan för en konsument framstå som trygga men om företaget försätts i konkurs står konsumenterna helt utan skydd från insättningsgarantin. Nu stärker vi konsumentskyddet på inlåningsmarknaden och minskar risken för sparare att förlora sina insättningar", skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

Traditionella konsument- och bostadskooperativ är undantagna från det skärpta regelverket om tillståndsansökan, enligt förslaget.

Lagändringen föreslås träda i kraft till årsskiftet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons