Annons

Skattehöjning uppäten – bensinpriset faller

Oljepriset faller till den lägsta nivå sedan i oktober. Och bensin- och dieselpriset har droppat runt 50 öre de senaste veckorna.
Viruset spökar i bakgrunden.
Ekonomi • Publicerad 27 januari 2020
Billigare droppar. Arkivbild.
Billigare droppar. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Mackarna sänkte bensinpriset på måndagen med ytterligare 15 öre litern. Bensinen kostar nu 15:73 kronor litern, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer. Det är 50 öre lägre än när priset stod som högst för tre veckor sedan i spåren av stridigheterna mellan Iran och USA.

Det är också lägre än innan bensinskatten höjdes vid årsskiftet med 15 öre litern.

Annons

Dieselpriset sänktes i fredags med tio öre litern till 16:33, vilket är 60 öre lägre än den senaste toppnoteringen för tre veckor sedan och lägre än innan skattehöjningen på tio öre litern för dieseln.

Bakgrunden är som vanligt världsmarknadspriserna på råolja. Under Asienhandeln, natten till måndagen svensk tid, föll oljepriset med ytterligare över två procent eller över en dollar fatet. Ett fat Nordsjöolja (brent) kostar nu under 60 dollar, dem lägsta nivån sedan oktober 2019. Priset faller eftersom oljehandlarna anar minskad efterfrågan om coronavirusets utbrott i Kina pressar både den asiatiska ekonomin och i förlängningen världsekonomin.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons