Annons
Nyheter

Skepsis mot masstestning i Hongkong

Misstänksamheten är utbredd mot det masstestningsprogram mot covid-19 som Hongkong nu inlett.
Hongkong • Publicerad 1 september 2020
Den Pekingtrogne ledaren Carrie Lam uppmanar Hongkong-borna att testa sig.
Den Pekingtrogne ledaren Carrie Lam uppmanar Hongkong-borna att testa sig.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Provtagningen är frivillig, och beskrivs som ett försök att hejda en tredje våg av coronaviruset i mångmiljonstaden. Den lokala ledaren Carrie Lam, som är trogen den kinesiska regimen på fastlandet, beskriver testandet som viktigt för att Hongkong ska kunna återgå till det normala.

Men att resurser från fastlandet hjälper till i satsningen gör en del skeptiska. Det går rykten om att medicinsk data samlas in i övervakningssyfte. I kombination med rädsla för att smittan sprids av folk som går och testar sig bidrar detta till att hålla deltagandet lågt än så länge.

Demokratiivrare invänder också att om stadens ledning tycker att alla ska gå och testa sig hade man lika gärna kunnat hålla val också. Valet till Hongkongs lagstiftande församling legco skulle ha ägt rum nu på söndag, men sköts nyligen upp till nästa år med hänvisning till pandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons