GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skogsbranden i Ånge hålls i schack

Det brinner fortfarande i skogen utanför Ånge i Medelpad och räddningstjänsten har hjälp av två helikoptrar i släckningsarbetet. Under torsdagseftermiddagen drog ett regnområde in, vilket förbättrar läget ytterligare.
Bränder • Publicerad 29 juli 2021
Räddningstjänsten i Västernorrland får hjälp av två helikoptrar i släckningsarbetet även under torsdagen. Helikoptern på bilden är från en annan insats. Arkivbild.
Räddningstjänsten i Västernorrland får hjälp av två helikoptrar i släckningsarbetet även under torsdagen. Helikoptern på bilden är från en annan insats. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Branden startade vid 12-tiden på onsdagen vid foten av berget Granboda, som är beläget mellan Ånge och E14. Den omfattar ett område på ungefär tusen meter långt med en front på 400 meter, och det har varken växt eller krympt sedan onsdagskvällen.

– Men det brinner inte längre i kanterna. Vi jobbar oss in mot mitten och håller kanterna säkra, säger Henrik Cedergren, inre befäl på räddningstjänsten i Västernorrland, till TT vid 16-tiden.

Branden omringades med slang på onsdagskvällen och under natten har brandpersonalen jobbat för att blöta ned kanterna.

Använde gödselspridare

Under onsdagen deltog även lantbrukare med gödselspridare som fyllts med vatten för att förstärka släckningsarbetet.

– De har gjort ett jättebra jobb med att vattna och de var också snabbt på plats, säger Cedergren.

Branden uppges ha startat i eller i närheten av en skogsmaskin och därefter spridit sig snabbt uppåt.

Även under torsdagen har två helikoptrar bistått i släckningsarbetet och de kommer att jobba fram tills det blir mörkt.

– Det är vad vi känner att vi har behov av i dag. De har kunnat jobba på varsin flank under förmiddagen och vi fick bra effekt av det, säger han.

Välbehövligt regn

Räddningstjänsten har 15 brandmän och ett par insatsledare på plats, därutöver hjälper även hemvärnet till.

– Vi ska försöka hålla den nivån. Vi jobbar på med eftersläckningsarbetet fram till i morgon, eventuellt i övermorgon, beroende på hur bra det går.

Han säger att det är svårt att göra en prognos när området är så pass stort, och att de inte vill lämna området förrän de är säkra på att det inte blir återantändningar.

Vid 14-tiden kom ett regnområde in och enligt Cedergren åskar det väldigt mycket och det regnar på rätt bra.

– Vi behövde verkligen det, men det krävs ett ihållande regn hela natten och en stor mängd för att det ska göra någon skillnad i slutänden. Det är väldigt varmt i backen och vi vill inte att det bara dunstar bort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.