Annons
Nyheter

Skuldberget växer hos CSN – över 1 miljard

Studier • Publicerad 13 september 2020
CSN-skulderna hos Kronofogden fortsätter att öka. Arkivbild.
CSN-skulderna hos Kronofogden fortsätter att öka. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Obetalda CSN-skulder hos Kronofogden har ökat med 20 procent sedan 2015, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Samma år höjdes påminnelseavgiften från 200 till 450 kronor.

Vid årsskiftet uppgick den totala skulden till 1,4 miljarder kronor. Även den genomsnittliga skulden hos gäldenärerna har ökat – med 37 procent under samma tidsperiod.

Annons

Enligt Maria Edström, chef på CSN:s inbetalningsavdelning, beror det växande skuldberget på ett höjt CSN-lån men också på att de som redan har betalningsproblem får en ännu högre skuld på grund av de höjda påminnelseavgifterna.

– Det är klart att den ökningen kunde man se, särskilt de närmsta åren efter 2015 när den ökade påminnelseavgiften påfördes, säger Edström till Ekot.

Pengarna från påminnelseavgifterna går rakt in i statskassan och är inte öronmärkta för CSN. Förra året uppgick de till 352 miljoner kronor. Enligt regeringen är de en bidragande orsak till att Sverige kan upprätthålla ett generöst studiestödssystem.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons