Annons
Nyheter

Skyddstillsyn efter anlagd mångmiljonbrand

Brott • Publicerad 11 maj 2020
En i dag 19-årig man döms av Växjö tingsrätt till skyddstillsyn efter branden i en stormarknad den 2 februari. Rätten var oenig. Arkivbild.
En i dag 19-årig man döms av Växjö tingsrätt till skyddstillsyn efter branden i en stormarknad den 2 februari. Rätten var oenig. Arkivbild.Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Kostnaden för branden på en stormarknad i Växjö den 2 februari väntas bli cirka 15 miljoner kronor. Nu döms en 19-årig man av en oenig domstol till skyddstillsyn som ska kombineras med behandling.

Med hjälp av filmer från övervakningskameror är det bevisat att han placerade ett tänt ljus på en hylla i butiken och föste dit intilliggande lådor som sedan fattade eld. Växjö tingsrätt konstaterar att han "av oaktsamhet umgåtts ovarsamt med eld". Däremot menar domstolen inte att det är ställt utom allt rimligt tvivel att han skulle ha varit likgiltig för att det skulle börja brinna okontrollerat. Därför döms han inte för mordbrand utan för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Några ledamöter ansåg att han i stället borde dömas till ett och ett halvt års fängelse för mordbrand.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons