Slopat grönbete för kossor väcker protest
På tisdagseftermiddagen lämnade flera djurrätts- miljö- och konsumentorganisationer en namninsamling till regeringen med över 110 000 underskrifter. De vill att svenska mjölkkor ska få behålla sin lagstadgade rätt till att få beta utomhus på sommaren.
Regeringspartierna är överens om att konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion ska stärkas. Nyligen presenterades den beställda utredningen i ämnet. Där föreslås bland annat en ändring av rätten till utomhusbete för mjölkkor i lösdrift inomhus.
"Inte vetenskapligt förankrat"
– Vi menar att förslaget inte är förankrat i vetenskaplig evidens, säger Lina Göransson, veterinär som forskar om husdjurs miljö och hälsa på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Tillsammans med 20 andra forskare på området, majoriteten från SLU, kritiserar hon utredningen i en debattartikel i Svd.
– Jag blir fascinerad över hur många gånger utredaren påtalar att det finns stora kunskapsluckor och krävs mer forskning men ändå drar slutsatsen att ett slopat beteskrav inte skulle påverka djurvälfärden negativt, säger Lina Göransson och fortsätter:
– Samtidigt så stämmer det inte ens, för det finns massa forskning på bete och djurvälfärd för kor.
I debattartikeln påtalar forskarna att kor på bete rör sig mer än i lösdrift inomhus, och har bättre möjligheter att lägga sig, resa sig och sträcka ut sig obehindrat samt att utföra normala sociala beteenden.
Regeringens besked dröjer
Vad regeringens proposition blir återstår att se efter en remissrunda.
– Det får ha sin gilla gång innan vi ser var vi kommer landa, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Kristdemokraterna vill modernisera beteskravet, och i stället kompensera bönder som har sina kor ute med ersättning likt många europeiska länder.
Vad tycker du om att en stor grupp forskare på ämnet anser att utredningen regeringen beställt inte är förankrad i vetenskap?
– Det är sånt vi ska analysera. Jag vet att utredningen har anlitat forskare för att gå igenom det vetenskapliga underlag som finns på det här området. Men vi ska granska det precis som vi kommer granska alla andra delar, säger Peter Kullgren.