GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Småspararfavorit rasar på börsen

Ledande Europabörser backar brant nedåt och Stockholmsbörsen hänger på. OMXS-index är ned 1,5 procent, och flera faktorer förklarar det sura börsklimatet.
Börs • Publicerad 23 november 2021
Stockholmsbörsen har öppnat. Arkivbild.
Stockholmsbörsen har öppnat. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

De ledande marknaderna är på väg mot en av de sämsta handelsdagarna de senaste två månaderna efter att tagit rygg på utvecklingen i New York igår kväll.

Beskedet att Jerome Powell får förnyat förtroende som Fed-chef gör att investerare nu bedömer det som sannolikt att en räntehöjning sker redan 2022. Även ett scenario där Europeiska centralbanken, ECB, går samma väg och höjer styrräntan med tio punkter till december 2022 bedöms nu som helt sannolikt från att tidigare ha varit "50 procents chans".

Det är dock inte bara stigande räntor som oroar. Ökad oro för hur smittspridningen utvecklar sig runtom i Europa sänker humöret. Stockholmsbörsen har återhämtat lite av förmiddagens fall men merparten av OMXS30-bolagen backar.

Tydliga nedgångar märks bland annat i livekasinooperatören Evolution som faller 3,7 procent, Kinnevik som backar 3,0 procent och medicinteknikbolaget Getinge, minus 2,4 procent. Ett av få bolag som håller emot på OMXS30-listan är H&M som stiger svagt, plus 0,4 procent.

Bland de mindre bolagen märks ett kraftigt kursfall för småspararfavoriten Aegirbio som är verksamt inom läkemedelsbranschen. Efter morgonens delårsrapport rasar aktien omkring 28 procent och de senaste tre månaderna har den fallit handlöst, ned nästan 90 procent.

Aegirbio, tillverkare av bland annat covid-tester, lyfte kraftigt under våren men har därefter rasat efter bland annat en granskning kring bedrägeriaffärer.

I motsatt riktning går båttillverkaren Nimbus som rusar nästan åtta procent på morgonens rapport.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.